Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur kan man vara stolt när var tionde elev knappt klarar svenskan?

”Den senaste Pisa-undersökningen visar på att skolresultaten fortsätter uppåt i Sverige inom alla mätområden: läsförståelse, matematik och naturvetenskap.” Så inleder Karin Bergkvist sin ledare, som publicerades den 9/12.

Bergkvist litar tydligen på utbildningsminister Anna Ekström som i SVT:s nyhetssändningar pratat om framgångarna i den svenska skolan.

Tyvärr är siffrorna missvisande! I själva verket har elva procent av landets skolelever så dåliga kunskaper i svenska att de inte ens fick vara med i undersökningen! Det är ju ett gammalt trick att manipulera tester mm genom att se till att de allra sämsta inte deltar.

Hur kan man dessutom vara stolt över den svenska skolan om var tionde elev knappt kan prata svenska?

Torbjörn Edlund

Svar direkt: Jodå, nog finns det anledning att se positivt på att resultaten i Pisa-undersökningen förbättrats. Men precis som insändarskribenten är jag djupt bekymrad över att elva procent av eleverna pratade för dålig svenska för att ens vara med i undersökningen. Ytterligare ett bevis på den bristande jämlikheten i skolan. Detta skrev jag utförligt om i min ledare.

Karin Bergkvist

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare