Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur kan ni skicka ut en sotare mitt i coronakrisen?

Fick ett brev från Gavlegårdarna att sotaren ska gå igenom fläktarna i alla lägenheter där jag bor, mellan 7.00 och 16.00 denna vecka. Är det inte en onödig risk för smittspridning, då man inte ens får besöka sina nära och kära i dessa tider?

Det är väl underligt att ett stort bostadsbolag skickar ut sotare som går från lägenhet till lägenhet för att kolla någon jäkla fläkt. Då är det tydligen ingen smittorisk.

Hur många lägenheter i ett område hinner sotaren gå igenom på en dag? Med andra ord, hur många har hen smittat efter en veckas spring? Hur tänkte Gavlegårdarna där? Vi är många som undrar.

K

Svar direkt: Självklart följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Hej! En så kallad OVK (obligatorisk ventilationskontroll) måste göras i våra fastigheter med jämna intervaller. Det är ett lagstadgat myndighetskrav och den fastighetsägare som inte genomför den i tid riskerar vite. OVK:n omfattar mer än kontroll av din fläkt. Den säkerställer att ventilationssystemet fungerar som det ska och att din lägenhet uppfyller kraven gällande inomhusklimat och luftkvalitet.

Såväl Gavlegårdarna som Sotningsväsendet följer självklart gällande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det betyder att vi för tillfället inte genomför någon OVK på vård- och omsorgsboenden, äldreboenden eller andra boendeformer för riskgruppen 70 år och äldre.

För övriga boenden och lokaler finns i dagsläget inga restriktioner som hindrar att arbetet fortgår. Ingen annanstans i Sverige har man såvitt vi känner till heller ställt in den här typen av arbete, men skulle de aktuella rekommendationerna på något sätt ändras kommer vi självklart att rätta oss efter dem.

Självklart är vi måna om att de hyresgäster som nu får besök i sin lägenhet ska känna sig trygga med det. I brevet från Sotningsväsendet i Gävle bifogades en information kring vad som gäller för deras arbete just nu. Man har mycket tydliga regler som bland annat innefattar desinficering av händer mellan besöken i lägenheter. Man tar heller inte i hand och håller avstånd till varje lägenhetsinnehavare.

I brevet ombeds du som tillhör en riskgrupp att höra av dig till Sotningsväsendet så att besöket kan flyttas fram. Du som uppvisar symptom kan också sätta en lapp på dörren för att undvika besök på utsatt tid.

Med vänlig hälsning

Thomas Alsmyr

driftansvarig Gavlegårdarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare