Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur långt kan tillväxten pågå? Räcker det med AI och 5G?

I Joakim Bromans ledare den 10/1 föreställs läsarna idén om tillväxtens outgrundliga nödvändighet för människans väl och ve, detta samtidigt som miljöpåverkan minskar. Mycket kan sägas om Donald Trump men två ord han har lanserat är sanna: Fake News.

Liksom Trump och många andra medelålders män bidrar nu Broman till försöken att minimera Greta Thunbergs insats i klimatfrågan. Broman ifrågasätter varför hon inte förhåller sig till ekonomisk vetenskap. Jag är själv dåligt insatt i ekonomisk vetenskap, och undrar hur insatt Joakim Broman är i ekologisk vetenskap.

Att avkräva en 16-åring fullständig kunskap i hela det vetenskapliga fältet pekar på mänsklig fånighet. I en tid av Fake News gäller det att prioritera rätt. Thunberg lyssnar till IPCC:s klimatrapporter grundade på 6 981 vetenskapliga rapporter enligt uppgifter 15/9 2019. Det är vi många som gör. Själv är jag glad att hon har tagit på sig det ansvar forskarna förhindras, då uttalanden kan hämma deras anslag.

Nu är klimatet något som går att mäta över tid i form av temperatur och koldioxidhalt, men hur mäter vi biologisk mångfald? Zooekologen Torbjörn Eberhard hade i radions P1 en liknelse där jordens arter antog metaforen av ett flygplan. Han frågade sig om vi plockar bort del efter del och testar hur länge planet är flygdugligt. När störtar planet?

Samme Eberhard berättar i Uppsala Nya Tidning 22/5 2019 att den stora elefanten i rummet är befolkningstillväxten. Han prognostiserar, likt ekonomiska forskare alltid tvingas göra, vi kan vara så många som vi är idag, förutsatt att vi gör allt på ett hållbart sätt.

Problemet är att jordens befolkning växer. Fattigdom är starkt förknippad med fler födda barn skriver Broman, vilket stämmer avseende befolkningsexplosionen. Än värre är bemästringsexplosionen, synnerligen påtaglig i västvärlden. För de fattiga barnens skull måste vi anamma den ekonomiska tillväxten menar Broman.

Så kan man också framställa ”alternativa fakta” i en medievärld som företrädesvis spelar på känslor, och helt ignorerar den miljon arter som står nära utrotning, vilka Greta Thunberg ömmade för i sitt FN-tal. Hur långt kan tillväxten pågå? Räcker det med AI och 5G, och vad säger skogen och dess invånare? Kommer svenska skogar likna en barockträdgård efter det alla vindkraftverk kommit på plats?

Jag befarar då att vägar måste beredas för dessa monumentala konstruktioner. Nog har han rätt vår store nestor Carl von Linné även om antalet Fake News var begränsat på 1700-talet: ”Förunderligt är att den dåraktigaste apa är så föga skiljaktig från den visaste människa, att vi sakna en naturens kartläggare, som kunde uppdraga gränsen dem emellan”.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare