Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur mycket reflekterar du kring maten?

Sommaren är en underbar tid som ofta förknippas med ljumma grillkvällar vid strandkanten eller svalkande glass i solskenet.

Maten är en viktig aspekt för de flesta av oss men hur mycket reflekterar vi kring maten som ligger på bordet?

För att tillverka mejeriprodukter som exempelvis glass och grädde krävs en industri som bygger på att kalvar separeras från sina mödrar, oftast inom något dygn. Kons liv består av att bli inseminerad på konstgjord väg, bära på onaturligt stora mängder mjölk, bli fråntagen sina barn år efter år för att slutligen slaktas efter cirka fem år då hennes kropp inte längre orkar producera och därmed förlorar sitt ekonomiska värde. Allt detta för att människor valt att konsumera mejeriprodukter – på kons bekostnad.

Fläskfilén eller karrén som du lägger på grillen kommer med största sannolikhet från en gris som aldrig fått böka i marken eller känna värmen från solens strålar. Drygt 98 procent av de svenska grisarna lever nämligen inomhus under sitt korta liv, oftast på smutsiga och hårda betonggolv. Efter sex månader avslutas deras liv på slakteriet där en plågsam koldioxidbedövning väntar innan de får halsen uppskuren. Allt detta för att människor valt att konsumera kött – på grisens bekostnad.

Att djurindustrin är en oetisk bransch har knappast undgått någon eftersom larm om missförhållanden uppdagas med jämna mellanrum. Men kan vi njuta av efterrätter och grillkvällar utan att slakta djur?

Självklart kan vi äta näringsriktig och fantastiskt god mat från växtriket där inga djur har behövt dö för vår skull. Har du reflekterat över det lidande som kon eller grisen fått genomgå innan köttet hamnar på din tallrik?

Njut av din måltid – men inte på djurens bekostnad.

Helen Thelin 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare