Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur ska en bostadslös kunna hålla sig i karantän?

Jag har tidigare skrivit om hur våra hemlösa behandlas, främst kopplat till Gävle Energis stängsel som ett uttryck för ett kallare samhälle.

Och nog finns det mycket att säga om hur tufft våra utsatta vänner har det, särskilt i coronatider. RIA, en livlina för många, får servera mat ute på gården och härbärget har fått halvera sina platser.

De som drabbas är så klart de redan hårt drabbade. Hur ska man som bostadslös hålla sig i karantän? Vilka odds har man att klara corona som uttröttad och frusen?

Men ära den som äras bör. Jag vill rikta ett tack till Trafikverket, som fortsatt tillåter att vi från kyrkan delar ut mackor under tågspåren på måndagskvällar, en av de kvällar då härbärget är stängt.

Under vår kontakt har Trafikverket visat god vilja och hellre tagit kontakt och pratat än förbjudit. Mackor en kväll i veckan är ingen lösning, men det är ett sätt att visa lite omsorg. Vi vill tacka Trafikverket för att de haft modet att ge oss tillstånd när det hade varit så enkelt att göra motsatsen.

Jag vill även hylla de fina själar som driver och jobbar på härbärget (tack Hedvigslundskyrkan!), och de som jobbar på RIA.

Året runt är de där med mat, kläder och omsorg. Har ni en slant över, tänk på RIA som i dessa tider riskerar förlora inkomst från sin second hand (den är dock öppen, så handla gärna där!), och tänk på härbärget som ger våra vänner en kvällsfika och en säng några nätter i veckan. Utan dem hade sjukhusen varit än fullare, och smärtan än större.

Simon Hedlund

präst i Gästrikekustens pastorat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare