Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur ställer du dig till att fortsätta släppa ut avgaser och förpesta vår luft?

Svar till DDT: Efter dessa cirka 11 000 mil så fortsätter elbilen att gå miljövänligt, medan Mercan fortfarande släpper ut avgaser. Eftersom du tog upp just Tesla så tillverkar de sina drivlinor för att gå över 150 000 mil utan problem, och jobbar för att även batterierna ska klara detta. Det blir många tusen mil där Teslan är miljövänligare.

Batterier kan återvinnas, och det finns flera anläggningar för detta, med fler på gång. Med förbränningsmotorer måste man ta hand om förbrukad olja, oljefilter och i fallet med bensin också tändstift.

Det är klart att det inte är optimalt att batterierna är så krävande för miljön att tillverka. Detta är något det jobbas hårt på att förbättra. Man får komma ihåg att det fortfarande är tidigt i omställningen och att forskning och utveckling rullar på högvarv all eftersom intresset ökar. Förbränningsmotorn har några decenniers försprång här, för trots att elbilar fanns redan på 1800-talet så glömdes de bort när förbränningsmotorn slog igenom.

Det stämmer att arbetsmiljön för gruvarbetarna är dålig, och att barnarbete förekommer. Man jobbar hårt i branschen för att ändra på det och hitta nya källor för metallerna. En så här stor omställning är långt ifrån problemfri, men den är nödvändig för vår och planetens framtid, och problem är till för att lösas.

Om vi vänder på frågan då: Hur ställer du dig till att fortsätta släppa ut avgaser och förpesta vår luft, trots att en hel del människor dör till följd av att andas in denna luft?

Elbilar är framtiden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare