Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur tänker Gävle kommun när det gäller Kaserngatans ombyggnad?

Det skulle vara intressant om någon ansvarig i kommunen kunde ge ett svar på hur man tänker kring Kaserngatans ombyggnad. Det kommer troligtvis att bli långa köer och stora utsläpp från biltrafiken när bussar blir stående mitt i gatan. Är det inte bättre med trafik som flyter på och inte en massa start och stopp som medför större utsläpp? Vi pratar om utsläpp i hela världen men i Gävle bygger vi så att utsläppen blir högre .

På Kaserngatan går det tung trafik, bussar och bilar. Det kommer att bli ett stort problem där. Det kommer en vinter och då kommer det att bli än värre trafiksituation. Hoppas på svar från någon beslutsfattare!

Vanlig trafikant

Svar direkt: Vi måste ha beredskap för fler invånare och ökad kollektivtrafik

Gävles befolkning ökar, och fram till år 2030 ska kommunen ha en beredskap för att vi är ytterligare 20 000 nya Gävlebor. För att skapa en bra stadsmiljö och ha en rimlig nivå på utsläppen i en växande stad så behöver vi tänka nytt. Kommunens politiker har som målsättning att 66 procent av alla resor ska göras till fots, med cykel eller kollektivtrafik år 2030, vilket kan jämföras med år 2012 då andelen var 36 procent. Som en del i detta ska Gävle kommun arbeta för att öka kollektivtrafikresandet från sju till 15 miljoner resor till år 2025.

Restiden är en av de viktigaste faktorerna vid val av transportmedel och för att fler ska välja att åka kollektivt behöver resan snabbas upp och vara pålitlig. Kommunen arbetar för att öka framkomligheten för busstrafiken genom signalprioritering och bussgator, vi bygger också plattformar anpassade för fler eller längre bussar vilket kommer att behövas om resandet ska mer än fördubblas.

Hållplatsläget på Kaserngatan har placerats längre upp på gatan för att minska risken för att det blir köer som sträcker sig ut i korsningen Södra Kungsgatan/Kaserngatan, ombyggnationen är en del i kommunens arbete för ökat resande med kollektiva färdmedel och i förlängningen minskade utsläpp.

Gävle kommun

Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare