Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I Dalälven finns vatten så det räcker till och blir över

I lördagens Gefle Dagblad fanns tre insändare om den befarade vattenbristen i Gävle. Signaturerna "Klarsynt", "Vattendrickare" och "Vatten, vårt viktigaste livsmedel" utgår alla från att problemet är de sjunkande grundvattennivåerna.

Problemet sitter nog inte där. Problemet är som jag uppfattar det passivitet och bristande handlingskraft hos politiker och tjänstemän på Gästrike Vatten och i kommunledningen.

Det är sedan länge känt att den nuvarande anläggningen för vattenförsörjning är underdimensionerad och att Gävle saknar en reservvattentäkt. Det finns också sedan länge en plan för hur vattenförsörjningssystemet ska byggas ut. Vatten ska hämtas ur Dalälven och ett nytt vattenverk ska byggas i Älvkarleby.

Att som signaturen Klarsynt föreslår lösa problemet genom att bromsa utbyggnad och utveckling av Gävle tätort vore enligt min mening ett självskadebeteende. Tanken är orimlig i synnerhet som det är ett trivialt problem att bygga ett nytt vattenverk och en ledning in till staden.

Den andra lösningen som presenteras är att spara på vattnet med förbud mot att vattna gräsmattor, tvätta bilar och fylla pooler. Utgångspunkten för det resonemanget verkar vara att vatten är en begränsad resurs som vi måste vara sparsamma med.

Det resonemanget håller inte. I Dalälven finns vatten så det räcker till och blir över. Det är onödigt att späka sig med besparingar när man lever i överflöd.

Mitt förslag är att vi som vill ha action lovar att rösta på det parti som fixar problemet,

Per-Anders Karlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare