Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I Nederländerna måste den som inte har råd med sjukförsäkring söka bidrag

Replik till Göran Hägneby: För det första: Din härskarteknik bestod i att pådyvla mig åsikter jag inte har när du skriver att jag vill införa kommunistisk diktatur och sedan använder det som ett argument för att inte ta mina åsikter på allvar.

För det andra: Att det finns privata sjukförsäkringar beror bland annat på att vi tillåter vinster i välfärden och privatiserar driften av sjukvård. Utan privata utförare skulle inte försäkringsbolagen ha någon vårdgivare som kunde ta hand om deras kunder eftersom offentliga vårdgivare inte tar emot försäkringspatienter. Dessa privata vårdgivare är offentligt finansierade, men sluter samtidigt avtal med försäkringsbolagen och låter deras kunder gå före i kön (Lapidus , DN 191216).

För det tredje: I Nederländerna finns det ett rikt utbud av dyrare och bättre försäkringar för den som har råd, medan de fattiga får nöja sig med basförsäkringen. Den som inte har råd med sin försäkring måste söka ett bidrag från staten. De har även en betydande kostnad för självrisk utöver själva försäkringspremien, där den som vill sänka sin premie kan chansa med ännu högre pris för självrisk. Här finns många som får svårt med betalningen och vissa som undviker att söka vård på grund av självrisken.

Det här är inget system jag tror att de flesta svenskar vill ha. Min ursprungliga fråga handlade om det är rimligt att det kommunala bolaget Gävle Energi ska bidra till en tudelad välfärd genom att skaffa privata sjukförsäkringar åt sin personal? Det tycker inte jag.

Vänligen

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för den här replikväxlingen.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare