Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen tar på sig ansvaret när något går fel

Problemen vårt land har är kända av alla de politiska partierna, men hur de ska tacklas är alla oense om. Visst finns det fattigpensionärer och sjuka som kastas ut i ovisshet av Försäkringskassan, dessutom hög kriminalitet som drabbar tredje man, men vad kan man göra åt det? Kanske har invånarna en lösning, ingen politiker har frågat.

Men skulle alla partier ställa upp för att försöka rätta till det som blivit fel, skulle det betyda att de samtidigt erkänner tidigare misstag. Som en politiker sa: "Som vi fick det förklarat för oss, trodde vi det skulle fungera." Det är just det som satt vårt land i den ohållbara situation det befinner sig, ingenting blev som våra politiker trodde.

Det som görs eller inte görs beror på de politiska direktiv som ges. Det finns alltid en order uppifrån som sedan någon eller några ska utföra. Nu är det si och så med hur myndigheter tolkar de direktiv som ges av regeringen eftersom de ofta är dubbelbottnade. Av den anledningen tar ingen på sig ansvaret när någonting blir fel.

Om vi verkligen har en demokrati eller att vårt samhälle styrs av tjänstemän är en fråga som dykt upp under pandemin. Det är myndigheter som stått i blickfånget, var våra ansvariga politiker hållit till är däremot diffust. Först de senaste månaderna har regeringen börjat uttala sig och därmed spridit både förvirring och ilska.

Trovärdiga personer säger att borttagandet av tjänstemannaansvaret har lett fram till det läge landet befinner sig i Det handlar inte bara om det slöseri med pengar som blivit följden, utan också att rättssäkerheten blivit satt ur spel.

Frågan har diskuterats länge på politisk nivå, den borde prioriteras eftersom hela vår offentliga sektor inklusive de politiska företrädarna avlönas med skattemedel. Eftersom det är en känslig politisk fråga, bör därför svenska folket som är arbetsgivare bestämma genom en folkomröstning.

Det som hänt i vårt land sedan lång tid tillbaka, får mig att tänka på en snutt från ett Kalle Anka-avsnitt de flesta sett på tv. Det är dags för mat och alla sitter vid bordet i husvagnen när frågan ställs: Vem är det som kör?

Det här med att styra landet som helhet, i kommuner eller regioner är komplicerat, det handlar om kollektivt ansvar, Men invånarna vet inte vem som styr eftersom alla drar i ratten åt olika håll, men skyller sedan ifrån sig när det blir en dikeskörning. Inte undra på att invånarna bjuds på en vinglig färd mot det okända.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare