Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inget annat land i Europa tillåter vägran att hantera kontanter

Annons

I regeringsformen, som är en av Sveriges grundlagar, står det att det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av funktionshinder och verka för att alla människor uppnår delaktighet och jämlikhet i samhället (1 kap 2 § RF – tillgänglighetslagen.)

Men banker och företag nekar hantering med kontanter. Konsekvens blir att människor som inte har betalkort inte är fullvärdiga medborgare i samhället, det vill säga uppnår inte delaktighet och jämlikhet i samhället.

När det gäller företag och det allmänna som inte ger möjlighet för personer med funktionshinder till ett fullvärdigt medborgarskap riskerar de åtal för diskriminering. Men att människor som av olika anledningar inte har tillgång till betalkort, eller inte kan hantera betalkort, diskrimineras utan någon som helst reaktion från riksdag eller regering!

Det borde finnas en ”tillhörighetslag”, det vill säga rätt till ett fullvärdigt medborgarskap även utan tillgång till betalkort.

Inget annat land i Europa har infört möjligheten att vägra hantering av kontanter. Skulle man göra det i länder som Frankrike, Italien eller Spanien så skulle det uppstå vilda protester. Men här i Sverige blir det inga protester, varken från allmänheten heller någon politiker.

Vi svenskar är så flata och finner oss i allt. Våra politiska företrädare (349 knapptryckare) är lika flata mot banker och finansvärlden. Det är ju där de har sina reträttposter efter den politiska karriären. Men våra politiska företrädare ska ju representera folket det vill säga också vara flata...

Kurtan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare