Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inget medlidande med en psykiskt sjuk människa

Är så fruktansvärt besviken på hur man behandlar psykisk ohälsa vid Gävle sjukhus, psykiatriska jourmottagningen.

Man mår fruktansvärt dålig gråter har panik över att man tycker att allt strejkar i kroppen, pulsen går på högvarv, kan ej andas, orolig ont .Tänk att du står med bilen på en järnvägsövergång och ej kan ta dig därifrån och tåget kommer närmare och närmare, paniken i kroppen då. Så känns en panikångestattack.

Börjar, med att ångesten kommer, ringer hälsocentralen och får en tid. Där bedömer man att jag ska åka till Gävle psykiatriska jourmottagning för att få hjälp. Mår väldigt dåligt när jag kommer dit, tycker att jag totalt håller på att tappa kontrollen.

Kommer in och där ber dem mig vänta och vänta. Jag ber att få någon att prata med, är väldigt rädd nu. Går och går, gråter. Till slut kommer en kvinna och sätter sig ner och säger att jag måste lugna mig, ångesten kommer att släppa håll ut, du ska få träffa en läkare men det kommer att ta tid.

Blev jag nåot lugnare av det? Nej. Ringer en vän som kommer och sitter med mig.

De gör ett så fruktansvärt dåligt jobb och har inget medlidande med en psykiskt sjuk människa. När jag till slut får träffa en läkare då vet hon ingenting. Hon måste hela tiden fråga någon annan. Det slutar att jag åker därifrån med hög puls och väldigt ledsen.

Ångest

Svar direkt: Vi på psykiatriska jourmottagningen beklagar och tycker självklart att det är tråkigt att du fått en negativ bild av vår verksamhet. Vi har telefonrådgivning dygnet runt och måste ta hänsyn till sekretess. Därför är dörren in till oss ibland stängd, dels under telefonsamtalen och dels när vi rådgör med varandra.

Vi har full förståelse för att det kan göra att de i väntrummet känner sig utlämnade och vi försöker vara tydliga med information om detta så att man ska kunna känna sig trygg. Våra läkare på plats arbetar alltid i samråd med en överläkare, vilket är för att en tvåläkarbedömning främjar patientsäkerheten och det är så rutinen ser ut hos oss.

Rådande väntetider är knepigt att rå på då det är en akutmottagning men vi arbetar ständigt med att underlätta väntetiden så gott vi kan. Att ge ett gott bemötande är något vi värdesätter högt i vårt arbete.

Vi försöker hela tiden förbättra och utveckla vår verksamhet och därför uppskattar vi dina och andras synpunkter. Om du vill, träffar vi gärna dig för att samtala vidare och besvara fler funderingar. Vi beklagar återigen din negativa upplevelse av besöket hos oss.

Johanna Forsman

specialistsjuksköterska i psykiatri

Anna Sundqvist

verksamhetschef vuxenpsykiatrin Region Gävleborg, telefon 026-154000

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare