Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag är bergfast övertygad om att klimatförändringen inte är ett verk av människan

Replik till signaturen Anders: Jag är nästan 88 år och har alltid läst mycket litteratur. Jordens utveckling har alltid intresserat mig så därför har det blivit många böcker om just detta. En sak som är mer uppenbar än det mesta är att Jorden alltid varit föränderlig – inte minst klimatet – människan förutan.

Så är det givetvis i dag också. Men självklart lämnar dagens människor spår som skadar, men inte klimatet. Där är jag bergfast övertygad om att dagens tillfälliga förändring är inte ett verk av människan utan av icke mänskliga orsaker. Det är en påverkan på jorden som människan inte vållat.

En av våra främsta miljökämpar, numera död, Rolf Edberg, skrev bland annat följande på 1960-talet: Torkor och fuktperioder har alltid avlöst varandra. I Olduvai (människan troliga födelseort) tror man sig ha konstaterat två stora, torrskeden under den senaste årmiljonen. Ett för 700 000 år sedan och ett för 150 000 år sedan.

Några forskare tror sig finna tecken på att vi är i början av en långsiktig global klimatändring som kommer att yppa sig i ihållande torka i hela det ekvatoriala bältet från Afrika över den indiska subkontinenten till västra hemisfären. Allt detta väcker frågan om vi är på väg in i en ny geologisk torrperiod. Än finns det ingen överblick som kan ge det slutliga svaret.

Om du däremot frågar mig om människan är på väg att förstöra våra hav så får du ett rent och tydligt ja. Vad gäller haven ser vi med egna ögon katastrofen komma men gör inget!

En sak till. Jorden är kanske inte anpassad för nästan tio miljarder människor. Under de torrperioder som kommit och gått sedan människan etablerat sig på jorden var det inga problem. Så länge människans antal åtminstone inte översteg två miljarder och inga statsgränser fanns var det bara att förflytta sig till en mindre ogästvänlig plats. Detta är omöjligt i dag.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare