Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag är besviken – vi trängs som före covid-19 i Vasaskolan

Jag är en elev på Vasaskolan i Gävle. Varje morgon klockan 08.30 är det dags för lektion. På plats i skolan. Där trängs man i korridorer med hundratals pratglada tonåringar som river papper ur skåp, och delar ut tuggummin till alla kompisar inom en kilometers radie. Inga speciella regler eller restriktioner finns.

Distansundervisning har vi varken hört talas eller sett något av sedan i våras. Medan många andra gymnasieskolor, såsom Borgarskolan och Polhemsskolan, delvis bedriver undervisning på distans.

Jag hade hoppats på mer förändringar på Vasaskolan också, men här det ser nästan exakt ut som innan covid-19 kom till Sverige. Korridorerna är fortfarande fulla med elever, och i matsalen flyttas stolar fram och tillbaka mellan borden så att stora kompisgrupper ska kunna sitta tillsammans. Tejpbitarna som i början av terminen satt över bänkar för att få eleverna att inte sitta så nära varandra är sedan länge bortrivna.

Så klart är det kul att gå i skolan och få träffa sina vänner, det kan också vara lättare att hänga med i undervisningen om man är på plats. Men till vilket pris?

I min klass är mindre än hälften av eleverna närvarande, resten är hemma med symptom eller har någon i familjen som är sjuk. Det fungerar uppenbarligen inte att bedriva hundra procent av undervisningen på plats i skolan. Restriktioner följs inte och många elever är frånvarande. Jag vill se en förändring på Vasaskolan nu! Situationen är inte hållbar.

Besviken elev

Svar direkt: Vasaskolan har som alla verksamheter en skyldighet att följa skollagen och gymnasieskolans regelverk. Bedömningar och beslut beträffande viss fjärr- och distansundervisning har fattats även för Vasaskolan och skulle ha, precis som för övriga gymnasieskolor, trätt i kraft inom kort.

Nu har beslut fattats att gymnasieeleverna på de nationella programmen på Vasaskolan, Borgarskolan och Polhemsskolan kommer att ha sina studier på fjärr 7-22 december, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De verksamheter som är undantagna från beslutet är verksamheterna inom gymnasiesärskolan och introduktionsprogrammet.

Sofia Nordell

rektor Vasaskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare