Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag är förskollärare – och jag är rädd

Jag har världens bästa jobb som förskollärare men nu är jag rädd, rädd för att bli sjuk, rädd för att smitta min familj och mina anhöriga.

Utanför min arbetsplats har världen stannat upp. Regeringen pratar om en pandemi och uppmanar människor att jobba hemifrån och hålla avstånd, gymnasieskolorna har stängt för att minska smittspridningen och sjukvårdspersonal uppmanar människor att stanna hemma så de inte får fler allvarligt sjuka.

Men på min arbetsplats är allt nästan som vanligt. De restriktioner vi fått är att ringa hem alla barn med symptom och att de ska vara hemma två dygn symptomfria.

Jag vädjar till er som är föräldrar att noga följa de råd och anvisningar som ges av våra myndigheter och av oss på förskolan.

Första veckan hade vi lite färre barn men nu är alla barn på plats igen. Vi arbetar underbemannade då även vi ska vara hemma vid symptom. Vi löser dag för dag och ändrar våra arbetstider för att täcka upp barnens vistelsetider.

I förskolan kan vi inte hålla något säkerhetsavstånd, många av barnen blir lämnade på morgonen från famn till famn, barnen vill vara nära, bli tröstade och behöver ha hjälp av oss pedagoger med med det mesta under dagen. Snart är situationen ohållbar. Det måste komma restriktioner även för förskolan.

Tills dess ber jag er föräldrar som har möjlighet att hålla era barn hemma att göra det. Lämna inte ditt barn när du har din lediga dag, är arbetslös, föräldraledig eller sjukskriven. Ändra inte ditt barns vistelsetid på förskolan med kort varsel och håll den tid ni tidigare meddelat.

Jag vet att skollagen gäller och att alla har lika rätt till omsorg men en annan dag behöver du ha ditt barn på förskolan och då vill jag kunna ta hand om ditt barn på bästa sätt.

Jag har också ett liv utanför grinden på förskolan. Om du kommer sent eller ändrar ditt barns sluttid samma dag innebär det att jag kanske måste stanna längre. Jag vill orka vara mamma när jag kommer hem men sedan några veckor tillbaka orkar jag knappt det.

Det är trevligt när ni föräldrar kommer in och stannar i vår verksamhet, men inte nu. Vi måste tänka på smittspridningen.

Jag önskar att allt kunde vara som för en månad sedan men nu måste vi försöka bromsa spridningen av coronaviruset och då är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

Förskolläraren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare