Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag tvivlar på att forskarna är överens om klimatet

Annons

Mats Höög skriver i sin replik till mig att "forskarkåren är så gott som enig". Det är ett argument som ofta förs fram. Hur vet Mats Höög att forskarna är eniga, och vad är de eniga om ?

De studier som påstått att forskarna är eniga har ju kritiserats kraftigt. Den första studien (2009, University of Illinois) skickade en enkät till 10 257 forskare. Av dessa ansåg 77 att koldioxiden utgjorde ett allvarligt hot. På nåt magiskt sätt lyckades de som gjorde studien hävda att de 77 personerna utgjorde 97 procent av de tillfrågade 10 257.

Min bild är att man inte alls är överens inom klimatforskning. Det visas inte minst av de 500 forskare/vetenskapare som skickade ett brev till FN i September 2019. Innebörden var att det inte finns någon klimatkris.

Jag tycker man borde fundera på varför de skickade detta brev. Jag tror att de helt enkelt är oroliga för hur resurser flyttas från angelägna behov (mat, skola, sjukvård) till ganska verkningslösa klimatinsatser. Jag tror att de i första hand tänker på utvecklingsländer – inte Sverige.

Det publiceras också ett stort antal vetenskapliga artiklar som kastar tvivel över FN:s klimatmodell. Som jag skrev så är det experiment och observationer som avgör om en modell är korrekt – inte hur många procent av någon grupp som tror på modellen.

De data man har i dag pekar inte på någon klimatkatastrof, snarare tvärtom.

Jonas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare