Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag tycker det fungerar bra utan plastpåsar

Självklart ska man inte ta hem och använda begagnade plastpåsar som man plockat upp ute i naturen. Jag skrev det för att belysa att det verkligen slängs stora mängder plastpåsar i naturen. Om plastskatten gör att man är lite mer rädd om sin plastpåse så har vi verkligen vunnit mycket!

Catarina Meurling tycker att vi måste få fram hållbara alternativ till plastpåsen innan vi plockar bort den. För egen del tycker jag att det fungerar bra utan plastpåsar. Till matresterna finns det ju återvinningspåsar. Övriga sopor är torra så de går bra att slänga i papperspåsar.

Det är tragiskt att vår vackra natur översköljs av så mycket skräp. Det är inte bara plastpåsar som slängs. På en enda promenad på några kilometer kan det bli en och ibland två fulla kassar med bara plast (mycket godispapper, petflaskor, snusdosor, hundbajspåsar med mera). Dessutom slängs fimpar, snuspåsar cigarettaskar, pappersmuggar, aluminiumburkar, glasflaskor med mera.

En papperspåse som hamnar i naturen bryts ner på cirka två månader. En plastpåse däremot bryts ner till mikroplaster på cirka 10-20 år, mikroplasterna tar i sin tur hundratals år att bryta ner, om de ens gör det. Allt enligt Håll Sverige Rent. Enligt samma källa bryts en aluminiumburk ner på 200-500 år, en petflaska på 450-1 000 år och glas en miljon år!

För våra barn och barnbarns skull önskar jag att folk slutar att slänga skräp och att vi hjälps åt att plocka upp det som ändå hamnar i naturen. Jag har inte en chans att plocka upp allt som slängs, inte ens i mitt närområde

Naturälskaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare