Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag vänder mig mot att hon kallar Annika Dahlqvist för kvacksalvare

Kommentar till ledaren av Göteborgsliberalen Malin Lernfelt: Med bestämdhet vill jag vända mig emot att kalla LCHF- doktorn Annika Dahlqvist för kvacksalvare. Denna läkare vågade utmana föråldrade och ekonomiskt styrda normer och stod emot livsmedels- och läkemedelsindustrin

Hon stod rakryggad för sina vetenskapsbaserade åsikter och fick Socialstyrelsens erkännande till slut. Under trycket av en rad otvetydiga observationer tvingades Socialstyrelsen att erkänna lågkolhydratkost som varande ”I enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Med detta menar jag att det är kränkande mot denna läkare att antyda att hon skulle vara kvacksalvare.

Beträffande C-vitaminets fantastiska egenskaper kan man ta del av nobelpristagaren Linus Paulings erfarenheter. Han har till och med tilldelats två nobelpris. Han förordade höga doser C-vitamin som profylax mot infektionssjukdomar och menade att vitaminet även hade anticancerogena egenskaper.

Den som, efter Paulings död, tog upp hans mantel och förde hans viktiga forskning om C-vitaminet vidare är läkaren Matthias Rath. Det billiga C-vitaminets goda egenskaper är givetvis ett stort hot mot läkemedelsindustrins intressen. Man kan förstå deras starka skäl att försöka förhindra spridning av kunskapen om detta vårt viktigaste vitamin.

Det är inte heller av intresse för läkemedelsindustrin att rekommendera olika nyttiga kryddor som gurkmeja, ingefära med flera eller viktiga mineralämnen som kroppen behöver. Glöm inte heller fiskleveroljan som vi fick som barn och som verkligen var nyttig.

Sedan århundraden finns goda, alternativa medel som vi kan ha nytta av, helt utan recept och läkemedelsindustrins intressen.

Att över huvud taget använda termen ”kvacksalveri”, gör Malin Lernfelt, åtminstone i mina ögon, oseriös och illa påläst. Detta gäller speciellt, när hon påstår att Annika Dahlqvist i åratal givit ovetenskapliga råd.

Nils Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare