Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jämför inte unga med funktionsnedsättning med äldreomsorg

När jag debatterar i samhällsfrågor som berör personer med funktionsnedsättning ser jag ett återkommande mönster att människor jämför detta med äldreomsorgsfrågor.

Jag begriper inte varför.

Pelle på 20 år har sina behov och Agda på 94 år har sina behov. Den dagen Pelle åldras ska han också ha tillgång till en god äldreomsorg. Som vi alla vill ha. Men nu är Pelle 20 år och behöver ha rätt verktyg för att få en framtidstro.

När jag säger att Pelle på 20 år har 7 500 kr/månaden efter skatt. Då kommer den klassiska kommentaren: Tänk på alla fattiga ålderspensionärer som har arbetat ett helt liv. Det hjälper väl inte Pelle som inte kan få eller ta ett arbete. Men som ändå ha hela livet framför sig. Han är ”fattigpensionär” redan vid 20 år.

För en tid sedan stod jag ute på gatan och pratade med en kommunpolitiker. Jag tog upp livssituationen för många unga människor med funktionsnedsättning. Och fick till svar:

"Det är tufft inom äldreomsorgen, också.”

Det kanske är här som skon klämmer när våra folkvalda är så svårflörtade till att skapa bättre livsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Man klumpar ihop olika behov. Eller ställer olika behov mot varandra.

Nästa gång jag debattera eller kommentera artiklar som berör olika livsområden för unga människor, kommer jag att möta personer som drar in äldreomsorgsfrågorna i debatten. Men nu har du valt fel forum att debattera detta i. Denna artikel handlar om människor som behöver rätt verktyg för att skapa sig en framtid inte en god äldreomsorg. Dessa behov kommer senare i livet.

För många år sedan hade jag en klok chef. Han var socialchef. Det var strax innan LSS-lagen sjösattes 1994. Jag blev inkallad till hans kontor.

”Yvonne, vi måste påverka socialnämndens politiker att dela på äldreomsorg och handikappomsorg (hette så då) för annars kommer dessa frågor att drunkna i äldreomsorgsfrågorna och får inte ett eget liv."

Yvonne Malmgren

före detta handläggare för LSS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare