Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ju förr vi börjar omställningen desto bättre kan vi klara den

Annons

Signaturen Jonas skriver i en replik till min insändare om klimatet att han tvivlar på de modeller om klimatförändringar som IPCC presenterar.

Det jag skrev om var just varför en del tvivlar på det som en helt övervägande del av klimatforskningen är ense om och varför de är så angelägna att torgföra dessa tvivel.

Jag har läst lite meteorologi på universitet men inte tillräckligt för att själv kunna ta ställning till om slutsatserna från IPCC är rimliga. Det blir en fråga om vem man ska lita på och jag tycker mig någorlunda kunna bedöma trovärdigheten av olika källor. Och det en så gott som enig forskarkår för fram låter mer trovärdigt i mina öron än de alternativa idéer som florerar.

De argument som skeptiker för fram brukar lätt kunna vederläggas av den som kan sin sak och det får mig att fundera över hur skeptikerns självuppfattning ser ut, hur hen tror sig ha kunskaper som klimatforskarna inte känner till.

Inför framtiden ser Jonas ett val. Att ställa om till ett fossilfritt samhälle menar han leder till fattigdom och misär, att inte ställa om medför risk för negativa klimatförändringar. Jag ser inte valet på det sättet.

Förr eller senare måste vi klara oss utan ändliga resurser, ju förr vi påbörjar den omställningen desto bättre förutsättningar har vi att klara den utan svåra komplikationer. Men att göra omställningen under galgen, med svåra klimatförändringar som kan leda till matbrist, social oro och stora flyktingströmmar, då är det verkligen risk för misär.

Mats Höög

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare