Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kan vi inte sköta skogen kommer det att kosta

Ja, LassE, skogsbolagen vill tjäna pengar. Om du tycker det är fel att tjäna pengar så undrar jag vad du lever av själv? Troligen pengar, som du eller någon annan tjänat in.

Om vi inte haft aktiva och lönsamma skogsbolag i vårt land under de senaste cirka 150 åren så hade vi levt på en helt annan ekonomisk nivå än vi gör i dag. Skogsnäringen är fortfarande en av våra största exportörer, arbetsgivare och skattebetalare. Och du anklagar dem för att vilja tjäna pengar!? Hårresande.

När det gäller skogsplantering och liknande, som under de senaste decennierna i allt högre grad utförts av utländska, främst östeuropeiska säsongsarbetare, så beror det i huvudsak på att svenska ungdomar och andra svenska säsongsarbetare inte finns att tillgå i samma utsträckning som för 20 år sedan och längre tillbaka. Det kan ha flera orsaker, men en faktor är att vissa svenska ungdomar helt enkelt inte vill ha dessa jobb. Man kan få myggbett, det är varmt ibland och det regnar ibland… många föräldrar har det bättre ställt i dag än för 30-40 år sedan och tycker inte att deras ungdomar ”behöver” jobba. Jag har god insikt i ett skogsentreprenadföretag som varit verksamt i över 30 år så detta är fakta. Lönen är för övrigt densamma oavsett om personen som satt plantan är svensk eller inte!

Ja, LassE, det är panik. Planteringssäsongen är tidsbegränsad, och om vi inte kan sköta vår skog i Sverige så kommer det att kosta oss alla på mer eller mindre direkt sätt. Skogen är en oändlig resurs, men den efterfrågas alltmer till olika ändamål och den måste skötas för att ge oss tillbaka på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Tycka får man göra, inte minst på en insändarsida, men om vi håller oss till fakta så blir allt så mycket bättre!

Skogstokig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare