Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Känner du att du vill ta en cigg så är du redan beroende

Svar till "Två arga skolelever på Rotskärsskolan": Jag vill opponera mig mot påståendet att man som tobaksbrukande förälder tillåter sina barn göra samma sak. Som rökande förälder berättar jag snarare för mitt barn om alla negativa konsekvenser som rökningen för med sig, om hur lätt det är att bli beroende och om hur svårt det kan vara att sluta. Jag både hoppas och tror att de flesta föräldrar gör samma sak, rökare eller ej.

Får man i dag ingen undervisning om alkohol och tobak i skolan? Det fick vi, men jag tror många unga har svårt att verkligen ta till sig informationen. Man tänker att man är kapabel att sluta när man vill. Somliga verkar ha lättare att sluta än andra, också, tyvärr vet man inte vilken grupp man tillhör innan det är för sent.

Till unga som röker och inte tror sig kunna bli beroende brukar jag förklara, att om du känner att du vill ta en cigg eller en snus, så betyder det att du redan är beroende. Och beroendet ökar ju längre du håller på. Om du känner dig irriterad över att du aldrig får ta den där ciggen, så betyder det att du redan har svårt att sluta.

Jag vill också passa på att berömma er för ert välutvecklade och vuxna språkbruk, det är inte helt vanligt bland dagens högstadieelever!

Irriterad rökare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare