Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kanske något positivt kan komma ut av coronaepidemin

Jag tänker ibland tillbaka på min tidiga barndom, tiden före livet i Sverige. Ett minne som ibland spelas upp i mitt huvud, likt en overklig filmsnutt, är en femårig pojke som sitter och ser på TV när programmet helt plötsligt avbryts, TV börjar att blinka rött och en hög siren ljuder.

En pappa som tar tag i pojkens hand och med skakig röst talar om att de måste skynda sig. Jag minns kapplöpningen längs gatan i den ljumna natten för att hinna få en plats i skyddsrumet.

Situationen i samhället i dag påminner på många sätt om krigets Iran. Undvika folksamlingar, hålla sig inomhus, bunkra mat, stängda skolor och arbetsplatser, rädsla, panik och hysteri är tänkvärda likheter med en krissituation.

"Covid-xx" är ett dödligt och katastrofalt virus som har härjat i exempelvis Syrien under åtta års tid. I folkmun kallas detta virus krig och slår, till skillnad från covid-19, inte endast mot äldre och sjuka utan kan döda allt levande och förstöra människors hus och hem.

Jag tror och hoppas att någonting positivt kan växa fram ur denna coronakatastrof. Kanske skapas en insikt och förståelse för att den situation vi haft i Europa de senaste veckorna har pågått under åtta års tid i exempelvis Syrien, i en betydligt mer destruktiv form.

Kanske skapas det en ökad förståelse för människor som flyr för sina liv. Kanske man tänker efter innan man stänger gränser och hindrar människor från att söka "vaccin". Att medmänsklighet är det enda som i slutändan betyder något.

Arash

Mer läsning om coronaviruset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare