Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimatförändringen är alarmerande – nu krävs snabba politiska beslut

Annons

Klimatförändringen är alarmerande. Enligt forskningen krävs det nu snabba politiska beslut för att hindra jordens temperatur att skena iväg. Livsstilsförändringar i västvärlden är nödvändiga.

Västvärldens överkonsumtion måste stoppas. I Sverige konsumerar vi som om vi hade tillgång till 4,2 jordklot. Det är naturligtvis helt orealistiskt och ohållbart.

I detta allvarliga läge utropar handeln Black friday och till och med Black week med stora lockande annonser i massmedia. Fredagen den 29 november (årets Black friday) innehöll Gefle Dagblad 15 helsidesannonser om nedsatta priser av totalt 48 sidor i tidningen! Skrämmande!

Förra året julhandlade svenskarna för 80 miljarder kronor under december, en siffra som slog rekord – igen. Som jämförelse är det drygt sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020.

Nyligen presenterades årets julhandelsprognos av Handelns Forskningsinstitut HUI Research (en prognos för detaljhandelsomsättningen i december), som visar att årets julhandel kommer öka med tre procent och därmed slå rekord i år igen.

Redan på Black Friday 29 november drog julhandeln igång, och i år förväntades försäljningen på Black Friday öka med 20 procent. Men planeten har varken råd med skenande readagar eller nya julhandelsrekord varje år.

Vi behöver konsumera mindre, inte mer och både smartare och mer hållbart. Därför säger jag nej till Black Friday och alla andra dagar som hetsar till ogenomtänkt konsumtion av prylar som jag inte behöver. Istället vill jag uppmuntra till: att laga grejer, köpa second hand, och konsumera med eftertanke.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare