Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimatkatastrofen finns i människans psyke

Svar till Per-Olof Erickson: Själva klimatforskningen hos IPCC är inte speciellt alarmistisk. Forskarna presenterar olika alternativ hur temperaturen kan utvecklas. Den sammanfattande rapporten om klimatforskningen däremot är mer tillspetsad och innehåller mer politik. Det är säkert den du har läst.

Jag är själv naturvän, har varit medlem i Svenska Naturskyddsföreningen som ung, brukade snickra fågelholkar på lovet och så vidare, men jag jag tror verkligen inte att jorden går under.

Ni som tror på den stora katastrofen har larmat sedan början av 1970-talet om olika miljökatastrofer och vi har alltid tio år på oss. Katastrofen och undergången har funnits i människans psyke ända sedan Bibeln skrevs.

För att det ska kunna bli någon större temperaturökning räcker det inte med koldioxid, som är en ganska svag växthusgas. Det måste till en förstärkning via vattenånga som är en stark växthusgas, men det har ingen forskare kunnat visa hur det skulle gå till.

Det är oerhört svårt och kräver att man visar hur mycket moln som bildas av vattenångan, eftersom molnen hindrar solljuset och kyler av. Värsta scenarierna är att haven stiger några meter. Det tar 281 år och sannolikheten är fem procent. Och det förutsätter att vi inte gör några tekniska framsteg alls under tiden inom energiproduktionen.

Sansad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare