Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klipp inte vägkanterna före midsommar

I kanterna av vägar och cykelbanor växer nu blåklocka, käringtand, rödklöver, ängsviol, allehanda fibblor och kanske även kattfot och ormrot. Blommorna avlöser varandra som pollen- och nektargivare. Artrikedomen gör att specialisterna i insektsvärlden också hittar sitt.

För att blommorna ska överleva är slåtter nödvändigt. Men inte kortklippning från tidig vår till sen höst utan slåtter tidigast i mitten av augusti, så blommorna får blomma och insekterna får flyga. Det är nödvändigt att ta hänsyn  till mångfalden i en tid när pollinerande och andra insekter försvinner i en oroväckande takt. Deras naturliga platser, ängarna och betemarkerna överges och växer igen. Vägkanterna blir reträttplatser för många växter och därmed också för insekterna.

För att rädda den biologiska mångfalden och för att göra kanterna vid vägar och cykelbanor intressanta, spännande och vackra bör Gävle kommun sluta att klippa dessa kanter redan innan midsommar som har skett de senaste åren.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare