Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Konsekvenserna av nedläggningen av Linvägen börjar kännas

I slutet på förra veckan fick vi förslag till förskoleplats för vårt barn. Inte helt oväntat kunde vi inte erbjudas plats på någon av de sex förskolor i Valbo vi sökt, i stället erbjuds vi en plats på en förskola i Hagaström.

Jag skulle kunna välja så många olika infallsvinklar på den här insändaren; såsom att handläggaren vi ringde upp sa att det varit svårt att förutspå att det skulle bli så här när det bestämdes att Linvägen skulle avvecklas. Men att hen tyckte att vi skulle vara tacksamma för att Hagaström ligger på väg till Gävle, vilket är positivt ifall vi jobbar där. Eller så väljer jag att belysa miljöperspektivet i att åka 45 kilometer om dagen för att hämta och lämna på förskolan.

Tyvärr ryms inte allt så jag väljer att fokusera på att det i erbjudandet står att oavsett om vi väljer att tacka ja eller nej till platsen vi erbjudits så har vi kvar vår plats i kön. 

Det är väl bra, eller? Alltså att vi har möjlighet att byta förskola när plats på någon av de förskolor vi sökt får en ledig plats, i vårt fall en förskola närmare hemmet.

Det finns ju ett bättre alternativ, nämligen att kommunen ser till att platserna finns där de behövs. För om ingen berättat det för er på Utbildning Gävle tidigare, så ska jag göra det nu: Man vill inte behöva byta förskola för sitt barn i onödan. En tillfällig lösning är värdelös.

Ingen förälder vill behöva skola in sitt barn, som oftast bara är dryga året, med vetskapen om att man ska behöva rycka upp det igen och börja om om bara några månader.

Så länge platserna är fel fördelade geografiskt kommer problemet att kvarstå och år efter år drabba andra, i första hand mycket små barn och deras familjer.

Linvägens platser behövs i Valbo. Att allt från Forsbacka till Lexe klumpas ihop i samma område är orimligt.

Ida Åkesson

mamma till Wilmer 1 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare