Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kort sagt om kyrkan, fornstora dar, Nya Kastets skola med mera

Svar till signaturen Dagmar: Det går alldeles förträffligt att Svenska kyrkan inför medlemskort för dem som betalar kyrkoskatt. Sådana finns i många andra sammanhang. Svenska kyrkan ordnar regelbundet konserter och uppträdanden, då tar de även betalt så det är inget konstigt med det. Man ska inte ge gratiskonserter till icke medlemmar för det sägs ju att Svenska kyrkan blöder ekonomiskt. Det räcker med att så många lämnar Svenska kyrkan av ekonomiska skäl och många av dessa har troligen även bra ekonomi. Det är även sorgligt att svenska staten till stora delar har övergivit kyrkan. För det är sannerligen en historisk institution som behövs så väl i dagens Sverige.

lassE

Vad menas med meningen "du tronar på minnen från fornstora dar då ärat ditt namn flög över jorden" i "Du gamla du fria"? Vilka fornstora dar menas? Slaget vid Narva, 30-åriga kriget, slaget vid Lund mot danskarna eller kanske nederlaget vid Poltava (troligtvis inte)? Sången skrevs på 1880-talet så någon idrottslig framgång är svår att hitta, flyget var inte uppfunnet apropå "flög över jorden", alltså återstår det bara våra krigiska verksamheter med tusentals döda både här hemma och utomlands. Nödhjälpen från övriga Europa på 1860-talet då 2 000-3 000 människor svalt ihjäl, främst i Norrland, kan det väl inte heller menas med. Kan någon förklara för mig denna mening som jag beskrev.

Undrande

Varje gång jag åker förbi Nya Kastets skola får jag dåliga vibbar, speciellt nu när det enorma planket kommit upp. Man ser knappt taket på skolan längre. Ingen insyn där inte. Hoppas verkligen att man har insyn från insidan, så att säga. Finns det någon annan skola i Gävle som har ett sånt enormt bullerplank, som ligger vid en trafikerad väg?

Bara undrar

Jag har alltid hatat hycklare och dubbelmoral i politiken och har ser med förakt på dessa. För jag vet vilka kålsupare det som sitter där. Att Amerika är grunden till all ondska i världen har jag vetat länge. Djävulen gömmer sig bakom ett humant ansikte. Se bara hur Turkiet behandlar kurderna med stöd av USA.

En kurd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare