Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kort sagt om språk, hejande, politik med mera

Till dig som tappat bort ordet dem: Du skriver till exempel Vi ger detta pris till dig som svarat bäst. Jag ska gå till honom som står där borta. Det skulle inte falla dig in att skriva "till du" eller "till han". Varför står det nästan alltid "till de som," från de som". Även här finns det ju en objektsform, nämligen dem. Alltså bör det stå "till dem som..." Exempel ur en tidning i dag:

"...riktar sig till de som vill arbeta aktivt...", "...öppen för de som behöver..."

I saknad av dem

Svar till Flanerare och Hej, hej!: Jag hatar när främmande människor hejar på mig. Upplever det som integritetskränkande och vägrar att svara. En del fortsätter ändå. Det tyder på att de saknar respekt och är ouppfostrade. Hur det än är, så hälsar jag enbart på dem jag känner. Ger mig aldrig.

Larz Gustafsson, Gävle

Ebba Busch gläfste den 10/9 i Riksdagen över varför (Stefan Löfven) ingen gör något mot gängkriminaliteten med mera. Såvitt jag vet sitter KD i styrande ställning i Storstockholm och sålde ut åldringsvården/omsorgen. Varför gjorde inte hon något åt riskerna som pandemin förde in? Och tillägg till alla som gläfser och kritiserar skatter, vård, skola och omsorg: Skulle ni klara er själva, på era pengar utan de subventioner som finns? I så fall, gläfs på...

Å.A.

Ett komplement till KenB den 9/9 om att 30 havsörnar har dödats på Öland. I Norge har helt nyligen cirka125 havsörnar dödats av havsbaserade vindkraftverk. Det kan ju betyda att stammen av dessa magnifika fåglar, som ju är fridlysta, kommer att helt utraderas. Olyckor med landbaserade vindsnurrors rotorblad som lossnat eller brutits av har även inträffat med risk för både människor och djur i närheten att skadas eller dödas.

Håkan Lidström

Varför får bemanningsföretag bidrag från staten nu i coronatider? Dessa företag bidrar inte till samhället utan suger enbart ut det. Tag bort dem från Sverige.

Yahoo

I GD den 10/9 kan vi läsa att våra politiker äntligen har hittat en lösning på att pensionärerna kan åka gratis buss även i framtiden. Men för att åka gratis får man betala 280 kr för ett 65-pluskort. Ja, tänk vad mycket som är "gratis". Betalar man för ett årskort för liftarna i fjällen så får man åka gratis hela året. Och man kan åka gratis på tåg över hela landet om man betalar för ett årskort. Skillnaden är ju förstås att det är bara Gävle kommuns folkvalda som definierar detta som "gratis".

Ständigt förvånad Gävlebo

Läser att Region Gävleborg hittills HBTQI-certifierat sin personal för drygt 2,1 miljoner kronor. Som skattebetalare blir man uppgiven men framförallt förbannad! Detta är, för att använda vår statsministers slitna uttryck, oacceptabelt! Stoppa detta vansinne här och nu börja hantera skattebetalarnas pengar som vore det era egna. Att stoppa detta är ju ingen kontroversiell åtgärd, utan torde stödjas av uppskattningsvis 95 procent av länets skattebetalare.

Paca

Owe Hellberg och Lotta Lagnander: Det ni vill ha är ett dalt- och pjosksamhälle. Offren ska åsidosattas och förövarna erhålla hjältestatus. Ni vill med andra ord vidmakthålla status quo.

Larz Gustafsson, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare