Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kostnadsmässigt är det jämnt mellan vindkraft och kärnkraft

Om vi lär oss vad en LCA (livscykelanalys) är så ser vi att vindkraften har sex gånger mer utsläpp av koldioxid än kärnkraft och håller en fjärdedel del av tiden i jämförelse.

Att skatten på kärnkraft sänkts är vilseledande, det är effektskatten på kärnkraft som tagits bort då det enbart var kärnkraften som hade det.

Men då besluten att avveckla Ringhals 1 & 2 togs fanns fortfarande ”skattetillägget” och det gjorde kärnkraften dyr att driva men fortfarande bäst för klimatet men då sådana anläggningar är så omfattande att ändra så fullföljdes beslutet tyvärr för miljöns skull.

Läste också att Aftonbladet skriver att Sveriges elproduktion ”varierar” mellan 140-160 TW/år den ökade till 156 TW 2020 och det är egentligen väldigt positivt då vi elektrifierar krävande processer i industrin istället för gas, olja osv. Ett litet exempel är den nya masugnen på SSAB som är på 200 MW och minskar SSAB:s koldioxidutsläpp markant.

Men också de serverhallar utländska bolag bygger ”med mest arbetstillfällen av utländsk personal” drar otroliga mängder energi så energiförbrukningen (omvandlingen egentligen) kommer att fortsätta att stiga.

När de skriver att produktionen vid de nerlagda reaktorerna var 1 800 MW/timme om de tillsammans var det så måste de mena per dygn vilket skulle bli 15 480 TW/år om man räknar bort fyra veckors service.

Eller 1 800 vindkraftverk (när de går som absolut bäst under ett år, den totala verkningsgraden förr året var 13,5 procent och då blir det fler) med de nyare 3MW-generatorerna, men kanske går de med på att ställa upp de vindkraftverken där i söder?

Tyvärr så har vi beslutsfattare i riksdagen (bland annat Anders Ygeman) som inte förstår vad en konsekvensanalys går ut på, gjorde de det och även förstod vad en LCA är så skulle vindkraften bara vara en passus i historien.

Vindkraften borde givetvis få ta sina egna kostnader i stället för att andra energislag ska göra det åt dem. Det får ju vattenkraften stå för trots att det i förtid sliter ner aggregaten då de är avsedd för ett jämnt varvtal men nu får de gasa och bromsa hela tiden.

Till sist: Att kärnkraften skulle vara för dyr att bygga är bara okunskap, om man tar svensk vindkrafts egna siffror och räknar på vad de får ut (inte installerad effekt, SVK räknar med elva procents verkningsgrad i vindkraftverken efter att ha höjt från sex procent) så är det jämt skägg mellan kärnkraft och vindkraft kostnadsmässigt.

Ricky Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare