Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Krönikan om mobilen och paddan är ju skrämmande sann

Matilda Molanders krönika, om vårt behov av mobiltelefonen och paddan, är ju skrämmande sann. Det är en utveckling vi inte kan stoppa.

Jag har inte barn och sörjer inte det heller. Det är när man pratar om sånt här, som jag blir så glad över att inte vara förälder. Jag har dator och smartphone och vet själv hur lätt det är att ta till det i brist på annat. Sen blir man hängande med gamnacke alldeles för länge.

På idrotten i skolan kanske man borde införa extra rygg- och nackerelaterad gymnastik. Någon lättare form av yoga med lugn musik i lurar. Man behöver också röra på sig för att få igång flåset och blodcirkulationen så klart.

Tittade på "Vetenskapens värld" den 2/9. Det handlade om vad som händer med oss när vi vistas i naturen. I Japan fanns det nåt som hette skogsbad. Träden avger ett ämne vid beröring, för att skydda sig mot skadeinsekter, ett medel som tydligen är bra för människan.

Inför mer natur i skolan. Integrera idrott i naturen. Ha matematik utomhus där hjärnan får mer syre. Luftrenande krukväxter borde finnas i klassrummen. Hur ser klassrummen ut i dag?

På förskolorna sår de egna frön och så vidare, men från mellanstadiet och uppåt då? Det finns ju gröna växter som är bra även för allergiker. Ett grönt klassrum, med avslappnande högtalarmusik eller porlande vatten kanske. Är det bara flum, eller är det möjligt?

Jag brukar plocka svamp och jag vet ingen annanstans än i skogen där det kan bli så tyst. Jag menar tyst-tyst. Öronen är verkligen inte van med det, men det är ljuvligt. En tidig morgon i skogen med kaffe och macka, där fick tiden gärna stå still hur änge som helst.

Jag har sett skolklasser i Hemlingby och det är bra. Bygg inglasade klassrum, som vi bygger våra altaner, ett orangeri – idéerna är många. Bygg nya hälsosamma skolor! Tänk helt nytt i framtiden – barnens framtid.

Gröna ytor försvinner mer och mer. Flytta in dem i skolan i stället. Om jag var arkitekt skulle jag satsa på det, tror jag. Nu är jag bara en person med många idéer. Fick nästan gamnacke av att skriva det här.

Grönt är skönt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare