Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Landhöjningen var ett känt faktum för kustbefolkningen

Replik till Ove Lennström: På 1980-talet hade jag redan klarat av grundskola och universitet. Alltså är jag tillräckligt gammal för att med egna ögon kunna konstatera att vattennivån inte stiger i våra trakter och att Hammarklint är fel ute.

Dina utläggningar om freonet saknar relevans och lämnas därför därhän. När det gäller Rudman och Celsius så gjorde man ju ingen mätning utan man markerade vattenståndet och man ritade väl inte utan anledning på en sten på en ö i skärgården utan de två var väl ute efter att belägga landhöjningen.

Den var ett känt faktum här eftersom befolkningen undan för undan fick söka sig österut för att kunna fiska med mera. För tusen år sedan tror jag att det var segelbart ända till Valbo, Gaddaborg.

År 1831 visste man tydligen i våra trakter att vattnet hade dragit sig undan med 80 centimeter, långt innan Jamieson upptäckte samma sak.

Forskningen är blind och det kan jag hålla med om. Trofim Lysenko, han som sa att planterar man ett tallfrö i en granskog så växer det upp en gran, är ett exempel på hur dåtidens vetenskapare kunde (i likhet med i dag) leda in en ledare på villovägar.

I konformitetens namn hörs inga forskare som hävdar motsatsen utan endast de som kommer med den ena larmrapporten efter den andra, som en tysk forskare som hävdade att Golfströmmen nu höll på att stanna av – ett påstående som sedan dementerades.

Seth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare