Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Landsbygden är en oerhört viktig resurs för Gävle kommun

Hej lassE, och tack för dina tankar. Vår kommun råkar heta Gävle kommun, trots att den består av en lång rad olika byar, stadsdelar, mindre centralorter, en stor stadskärna, förorter och allt däremellan. Vi är högst medvetna om vår kommuns variation, inte minst för att vi själva bor både på landsbygden och i flera av dessa förorter.

I dagligt tal och korta insändare får vi ändå oftast vända oss till alla medborgare oavsett var de bor med uttrycket ”Gävleborna”, för trots att många som bor i vår kommun inte alls räknar sig som Gävlebor så bor vi alla i Gävle kommun.

Landsbygden är högst levande i vårt budgetförslag. Vi tycker det är riktigt tråkigt att vi får skjuta ett år på byggnationen av allaktivitetshuset i Hedesunda, men det är för att vi behöver öka på budgeten för att Hedesundaborna faktiskt ska få det hus de förtjänar.

Vi för nu en rad satsningar på Gävles landsbygder. Vi inrättar servicepunkter i våra centralorter, fortsätter med vår stora satsning på fem miljoner kronor per år på lokala projekt och satsningar i Hamrånge, Forsbacka och Hedesunda, vi bygger ett allaktivitetshus i Hamrånge också, stödjer framväxten av en restaurang och produktionsverksamhet för fiskerinäringen i Norrsundet, och ställer högre krav i vårt miljöstrategiska program om lokalproducerad mat för att just möjliggöra fler jobb på landsbygden.

Att ställa om till ett hållbart transportsystem är inte minst en viktig landsbygdssatsning. Flera av våra samhällen på landsbygden saknar rimliga gång- och cykelvägar för barn och unga till skola och fritidsaktiviteter.

Vi behöver dels ligga på Trafikverket om att de måste prioritera upp dessa, men också möjliggöra egna medel för att snabba på utbyggnaden. Att cykling blir enklare i stan så att färre tar bilen på korta sträckor och de som faktiskt måste ta bilen kan göra det, är också viktigt för såväl miljön som för den som har långt till stan eller arbetet där.

Våra olika landsbygder är oerhört viktiga resurser för Gävle som kommun och för hela vår plats. Här sjuder engagemanget, företagandet och inte minst finns fantastisk natur att både njuta av för vår egen hälsas skull men också för att skapa turism kring.

På kommunens hemsida kan du läsa vår budget i sin helhet. Förhoppningsvis blir det då tydligare att det finns ett stort engagemang från oss för en kommun som tar tillvara på alla våra olikheter!

Åsa Wiklund Lång & Jörgen Edsvik, S

Helene Åkerlind, L

Erik Holmestig, C

Therese Metz, MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare