Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lasse Ekstrand: Ingen genomskådade mig – ironi, det är svårt det!

Annons

Samtiden präglas, och plågas, av att allt ska filtreras genom den förhärskande politiska korrekthetens normerande filter. Det skattefinansierade Nationalmuseum har exempelvis försett konstverken med politiskt korrekt information så att man som besökare ser och tolkar dem rätt.

Genusglasögon på. Postkolonial blick. Det förflutna ska bedömas med dagens påbjudna normer. I förekommande fall skrivas om, korrigeras. Som när Pippis pappa inte längre får heta "negerkung".

Ideologin sätts före konsten. Samma som i Tredje Riket, Sovjet, DDR och Nordkorea. Konsten tilldelas en instrumentell funktion, det blir konsekvensen.

Den ska uppfostra och upplysa om det för dagen sanna och korrekta. Vi medborgare har bara att lyda och anpassa oss. Tiga och jama med.

Jama med i det som av makten och dess ideologer är fastslaget som ovillkorligt sant och korrekt. Maktens beskyddare, dit också uppburna opinionsbildare hör, är många. Nationalmuseums korrigeringsprogram torde de älska.

Jag fick för mig att göra experimentet att flytta det politiskt korrekta synsättet till ishockeyn och mitt favoritlag Brynäs. Vad händer om PK-perspektivet läggs över en hockeymatch? Dras till det yttersta med modeord som "rasism" och "kolonialism"?

I Gavlerinken har den årligen återkommande internmatchen Svarta mot Vita nyligen spelats. Med spelare från Brynäs damlag för för första gången på isen. Den matchen, som lockar stor publik, kunde som jag såg det tjäna som ett passande underlag för en politiskt korrekt drapa enligt den rådande diskursens spelregler.

Jag skrev en insändare som publicerades både i Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ingen genomskådade mitt experiment och hejdade sig med ett: Så idiotiskt kan väl ändå ingen tycka och uttrycka sig!

Jag blev hudflängd. Idiotförklarad. Kallad "tomte". Detta var det dummaste man någonsin läst! Löjligt. Nonsens. Absurt.

Det har varit lugnt och skönt ett tag i Gävle. Men nu är han på gång igen, den där Ekstrand, suckade någon. (Jag undrar vad de dagligen verkande journalisterna i Gävle tycker om det indirekt utfärdade betyget? Lugnt och skönt i vanliga fall, hm.)

Efter 45 ilskna kommentarer på Arbetarbladets Facebook-sida ryckte kloke vännen Anders Konnskog ut och försökte få de rasande att förstå att det var ironi. Det undrar jag om de överhuvudtaget köpte.

I så fall torde mer än en ha känt sig dum och kanske ångrat sin impulsiva reaktion.

Tja, vad ska man säga? Kanske glädjas över att vanligt folk är beredda att freda hockeyn mot den fördummande PK-språket? Eller: Ironi, det är svårt, det.

Kanske borde jag veta bättre som erfaren skribent än att begå mitt experiment. Med risk för att göra mig lustig på andras bekostnad. Nå, det får jag ta i så fall.

Humorlöst verkar det vara i min hemstad. Dessvärre. 

Heja Brynäs, guldet ska hem! 

Lasse Ekstrand

hängiven Brynässupporter

Mer läsning: Insändare: Håller med dig, men du riktar kritiken åt fel håll

Insändare: Sådant trams, det är ju absurt av Ekstrand

Insändare: Svarta mot Vita är en klassisk inramning av Brynäs interna matcher

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare