Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt eleverna rösta om skolmaten

Annons

Maten kan se väldigt oaptitlig ut, till exempel fisk, det är en maträtt som de flesta inte gillar för de kan blanda in massa spenat i och ibland broccoli. Så jag vill att det ska vara demokrati om skolmaten.

För det första tycker jag att eleverna skulle få rösta i skolan om olika maträtter som skolan väljer ut. Det uppskattas mycket av eleverna.

För det andra tror jag att både eleverna och lärarna får mycket mer energi när de har ätit bra. Nu går eleverna ofta till affären och köper oftast snabbmat som kan innehålla mycket kolhydrater som inte är bra i för stor mängd.

För det tredje så är de som går i årskurserna 6-9 oftast i puberteten och växer och då behöver man protein och all näring från näringskedjan. Det får man inte om man går och köper snabbmat.

Så man lever en mer ohälsosam livsstil på grund av skolmaten. För man får inte lika mycket ork på lektionerna, och då sänks betygen och sen så kommer man inte in på ett gymnasium som man tycker är kul. Och då sänks orken ännu mer och då jobbar man inte på och sen kommer man efter och då får man inget bra jobb.

Ett motargument är att det kostar en massa pengar att ta fram mat som alla gillar. Men det finns mycket god mat som är billig, speciellt om man lagar själv för det kostar mer om man köper färdig mat från affären.

Så jag tycket att skolorna ska börja göra matvalet demokratiskt. Prata med rektorn på din skola och till alla rektorer: Börja med demokrati om matvalet på skolan!

Erik Löwenhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare