Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt inte Preem sabotera Parisavtalet

Oljebolaget Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil – och öka utsläppen med en miljon ton koldioxid per år! Regeringen måste säga nej till detta om de menar allvar med klimatpolitiken.

Preem bedriver en raffinerad reklamkampanj med annonser om sina miljösatsningar. Det är tyvärr ren ”greenwash”(gröntvättning), eftersom deras satsningar på biobränslen är mycket små. Den ansökan som nu ligger på regeringens bord handlar enbart om produktion av fossila bränslen i en process, som skulle göra Preems raffinaderi till Sveriges största utsläppskälla.

Om vi ska ha en chans att klara Parisavtalet måste alla investeringar i fortsatt och utökad produktion av fossila bränslen stoppas. Den investering som Preem vill göra låser fast Sverige i ohållbara utsläpp för många årtionden framåt.

Miljödomstolen har uttalat att Preems anläggning bör hanteras inom ramen för EU:s utsläppshandel. Denna har visserligen skärpts men är långt ifrån tillräcklig för att klara Parisavtalet.

I väntan på att EU:s utsläppshandel skärps ytterligare måste enskilda länder gå före och hindra nya fossila investeringar. Tyskland och Storbritannien minskar utsläppen från verksamheter som ingår i handeln med utsläppsrätter. Det kan Sverige också göra. Sverige har dessutom antagit en klimatlag för att klara Parisavtalet och regeringen kan använda denna lag.

Även den som tror på EU:s utsläppshandel gör klokt i att verka för ett regerings-nej till Preemraff. Varje land där jobb skapas genom stora fossila investeringar kommer att utsättas för enormt tryck från lobbyister och fackföreningar at gå emot skärpningar av EU:s regelverk.

En utbyggnad i Lysekil försvårar Sveriges möjligheter att driva på för en seriös klimatpolitik i EU. Ett nej är däremot ett led i arbetet att förmå EU att skärpa reglerna och följa Parisavtalet.

Amazonas skogar brinner. Australiens skogar likaså. Och Kaliforniens. Polarisarna smälter. Antalet klimatflyktingar ökar. Nu är det dags att lyssna på de unga i Fridays for future och på vetenskapen: Säg nej till Preemraff!

Fridays for future, Gävle

Amanda Ericsson, Sara Remback, Olivia Ederström, Rabia Maehaylar, Alma Andersson och Liv Hanerus

Gretas gamlingar i Gävle

Eva Bladini

Naturskyddsföreningen Gävle

Lars Igeland

Extinction Rebellion, Gävle

Denise Fahlander

Sven Hillert

präst i Svenska kyrkan

Mer läsning: https://www.gd.se/artikel/protest-mot-bensinjattens-planer-pa-nytt-raffinaderi-folk-dor-redan-i-dag-av-klimatforandringarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare