Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt oss leka kyrka!

Låt oss leka kyrka. Vi låter pärmbärande pöserier leka betydelsefulla också leker vi kyrka. Vi låtsas att kanslistiska verksamhetsberättelser är vad leken går ut på. Vi gör altare av remisser och rapporter och låtsas att det är där vi håller andakt. För nu leker vi att vi glömmer allt vad vi lärt oss om vad kyrkotillhörighet går ut på.

Vi kan leka viktiga och ta fram kalendrar. Vi kan låtsas tveka om vi faktiskt har tid för påsktiden mitt bland alla våra viktiga möten och digitala sammankomster. Och om det är någon som är så dum att hen tycker sig höra ett avlägset andesus så hyssjar vi – strängt. Vi ska inte leka tro – vi ska leka kyrka så någon måtta på tossigheterna får det vara.

Om vi sedan bestämmer oss för att låta påsken infalla även i år kan vi låta någon leka demokratiskt vald styrelseperson. Hen kan då få bränna upp obsoleta församlingsprotokoll och sedan stöta askan så vi har något till askonsdagens kors på våra pannor. På skärtorsdagen kan vi sedan allihop leka församling och gemensamt klä av pärmarnas och sekinernas altare.

Några får vara präster och diakoner men dem kallar vi för anställda och ska vara förbaskat glada för att få leka med. De får prata lite vänligt klimatsmart och lagom teologiskt på någon digital sändning då och då. Men bara lite lagom ofta – leken tappar liksom fokus om de får prata för mycket. Och förresten, vill man ha mer kan man gott titta på eller lyssna till leken på någon annans gård.

Så kom. Låt oss leka påsktid i Gävle pastorat.

Anna-Karin Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare