Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Livet med corona kan förändra vårt sätt att arbeta

Livet med corona kan komma att förändra vårt arbetssätt. Jag har under många år arbetat i den så kallade datavärlden även om det nu är 15 år sedan. Jag minns hur det redan under senare delen av 1980-talet pratade om att utvecklingen av tekniken skulle göra det möjligt att arbeta hemifrån. På den tiden levde vi fortfarande i modemets tidevarv men vi insåg att snart skulle det finnas något bättre.

Under 1990-talets senare del började det dyka upp ett snabbare internet (även om det var långsamt jämfört med i dag) och då trodde många att nu skulle det vara möjligt att arbeta hemifrån i stället för att varje arbetsdag behöva åka in till jobbet. Jag pendlade i många år mellan Uppsala och Stockholm med en restid tur och retur på cirka tre timmar varje dag.

Tänk om man bara behövde åka till arbetet två gånger i veckan. Det skulle även medföra att kontoret inte behövde lika många arbetsplatser då man bara behövde ett bord som kunde användas av andra när man inte själv var där. Några dagar i veckan var det ändå viktigt att komma in för möten och inte minst sociala kontakter.

Av detta hände nästan ingenting – varför?

Cheferna tvivlade på att medarbetarna skulle arbeta effektivt om de inte hade kontrollen över dem på den fysiska arbetsplatsen.

Nu sitter många ”i karantän” hemmavid men är tänkt att arbeta. Om det nu kommer att fungera, vad händer när coronaepidemin är över? Blir det som tidigare eller kommer cheferna förstå att det kan finnas andra lösningar?

Rogero

Mer läsning om coronaviruset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare