Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lyssna till fler ljud än de som vindkraftsindustrin visar upp!

Annons

Gävles politiker, vakna och lyssna till fler fakta än de som vindkraftsindustrin serverar! Vår känsliga kuststräcka är oexploaterad, med en i dag sällsynt tystnad utan buller från vägar och bostäder, den har utrymme för däggdjur och fåglar.

Det är inte bara några få människor som får lite buller ibland från planerade kustnära vindkraftverk. Exploatörer berättar gärna om ljudstyrka, mätt i decibel (dB), att det ska hållas 40 dB vid närmaste hus, och att ljudstyrkan försvinner med avståndet och blandas med naturens ljud.

Lyssna till fler parametrar: Ljudfrekvens (Hertz (Hz)), inte bara ljudstyrka! Lågfrekventa ljud, 20–200 Hz, kan ha mycket låg styrka mätt i dB, men färdas långt längre som ett dovt och ihållande ljud. Sedan infraljud, under 20 Hz, som vi inte uppfattar med hörseln.

I Tyskland har studier visat att infraljud som uppstår när vindkraftverkens vingar passerar pelarna når så långt som 20 kilometer. Forskare där visar att människor som utsätts för infraljudkällor ofta drabbas av koncentrationssvårigheter, sömnproblem och depression, då det berör samma centra i hjärnan.

Hur går det då för de djurarter som är långt mer känsliga än människor; som använder ljud för orientering, fortplantning och revirmärkning? Ska vi offra dem och naturen för att få en vindkraftsindustri som byggs strandnära bara för att det är billigare att bygga där än längre ut?

Nej, Gävle kommun, tänk om, tänk rätt! Bara ni kan använda veto!

Fladdermus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare