Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Man ska vara frisk för att orka forcera sådana barriärer

Tre statliga utredningar under senare år har föreslagit att fler regioner slås ihop och samordnas. Hittills förgäves. Blir det en fjärde, kan Per Åke Lindgrens erfarenheter tjäna som ett tungt argument.

Per Åke är en 76-årig änkling som flyttat från Sandviken till Älvkarleby kommun. Han är klar i skallen men har mängder av medicinska problem som ofta krävt ambulans och akut läkarvård. I vissa avseenden har han kvar sina gamla kontakter med sjukhuset i Gävle, i andra är det Akademiska sjukhuset i Uppsala som gäller.

Senast kom en kallelse från sjukhuset i Gävle. Den hade först skickats per post men kom aldrig fram. Förr sa man att något kommer som ett brev på posten, och det betydde att det kunde man verkligen lita på. Med Postnord gäller det motsatta. Men sjukhuset garderar sig genom att också skicka påminnelser om bokade besök via SMS.

I SMS:et stod det: ”Välkommen till ditt bokade hälso- och sjukvårdsbesök” plus datum och klockslag. Och så en mening om smittorisk i coronatider. Per Åke, som behandlas på mer än ett sätt, såg ju avsändaren och ringde sjukhusets växel för att fråga vilken avdelning han skulle till.

– Nej, det får vi inte berätta på grund av sekretess.

Han fick gissa sig fram till rätt avdelning, nådde fram till den administrativt ansvariga och frågade varför det inte stod i SMS:et vart han var kallad.

– På grund av sekretess får vi inte skriva det.

Man ska vara frisk för att orka orka forcera sådana barriärer…

Per Åke är gammal journalist och ger sig inte så lätt. Han jämförde med Akademiska sjukhuset – hur gör de med sina SMS och hanteringen av sekretess? Det var inget problem. Så här kan det stå i en SMS-kallelse därifrån: ”Du har tid på X-mottagningen, ingång så och så, datum och klockslag. Uteblivet besök debiteras. SMS-et kan inte besvaras. Tel-nr.” Att sådana besked skulle beröras av sekretessbestämmelser sade man sig där aldrig ha hört talas om.

Per Åke missade sitt besök på den där sjukhusavdelningen i Gävle och fick betala straffavgift.

I Region Gävleborg har vi en hälso- och sjukvårdsdirektör som heter Johan Kaarme. Han har säkert många stora och viktiga ärenden på hög nivå att hantera.

Men mitt förslag är att han och kollegan i Uppsala pratar ihop sig, kanske tillsammans med en jurist, om vilken information som en patient/kund/konsument kan behöva få och tillåtas få i en kallelse. Resultatet kan ju presenteras i ett insändarsvar.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare