Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många fler hundar dödas och skadas av andra orsaker

Svenska Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, kräver i en intervju i GD att vargar som är närgångna, direkt ska kunna skjutas även om inga tamdjur angripits och att skyddsjakt ska tillåtas redan vid första angreppet på hund. Det är väl det senare som bekymrar jägareförbundet mest och då främst angrepp inom löshundsjakten.

Men hur stort är problemet med angrepp på jakthundar i jämförelse med andra skador som drabbar lösspringande jakthundar?

I en undersökning gjord av Viltskadecenter i fem aktiva vargrevir 1999/2000, visade att antalet dödade och skadade jakthundar var en faktor 6,5 större för andra orsaker än angrepp av varg. (Jakthundar i vargrevir)

Vi vet också att hundratals fler jakthundar årligen dödas i trafiken, samt att mångfalt fler dödas av vildsvin, drunkning, skadskjutning med mera och inget av detta skapar rubriker så som angrepp av varg gör.

Varför? En livskamrat som jakthunden ofta benämns i samband med vargangrepp, är väl lika mycket livskamrat när den dödas av andra orsaker?

Eller är det vargens konkurrens om det jaktbara viltet som är Torbjörn Larssons och jägarnas stora problem?

Anders Ekholm

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare