Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många unga förare är föredömen bakom ratten

Svar på debattartikeln: "Höjd hastighet för A-traktorer är en frihetsfråga" 25/6

Sänk körkortsåldern för B-körkort till 16 år istället. Fungerar och har fungerat i många länder sedan många år.

Det finns ingen statistik som bevisar att en 15-16-åring är mer eller mindre mogen än en 18-åring att framföra ett motorfordon. Den allmänna uppfattningen verkar vara att mopedbilar och A-traktorer mest är i vägen och framförs av omdömeslösa förare utan trafikvett. Jag undrar om ni som klagar mest någonsin har sett en vanlig bil köra omdömeslöst i trafiken?

Det finns alltid rötägg bakom ratten men det är långt ifrån bara 15-16 åringar i A-traktorer som beter sig som idioter i trafiken.

Fråga bara till exempel vägarbetare, blåljuspersonal och eftersöksjägare. Själv är jag och min hund ute på uppdrag från polisen vid viltolyckor där det handlar om att söka efter trafikskadat vilt som kan orsaka allvarliga olyckor och för att förkorta lidandet för skadade djur. Många gånger står jag med blinkade varselljus på bilen, tydliga markeringar på vägen med skyltar och blinkande varselväst på min hund. Ändå har jag varit nära många gånger att bli påkörd av bilister som vägrar sänka farten. Jag har fått flaskor och skräp kastat på mig för att de tycker jag är i vägen.

Senaste gången hade jag en död älgko mitt på vägen och en liten rädd älgkalv springandes kors och tvärs. Flera bilar saktade inte ens ned utan körde rakt genom olycksplatsen. De enda som stannade och blockade trafiken var två killar i en stor A-traktor, och de höll på att bli överfallna innan polisen kom och berömde dem.

UJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare