Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Människan finner klimatförnekare bakom varje dörr som vetenskapen lyckas öppna

Annons

Vilken trevlig insändare av signaturen "Alla politiker tittar snett på varandra"! Vi är nog alla, även undertecknad, på den låga nivå insändaren blygsamt inleder sitt bidrag med, men alla har vi rätt att uttrycka våra känslor inför de klimatförändringar som befaras. Det gör insändaren, dessutom med mycken humor.

Nåväl alla känner inte samma vibrationer. Jag hörde just Putin idiotförklara Greta Thunberg och som alltid är hela statsapparaten unisont enig med sin tsar. Folket får visserligen bedriva enmansdemonstrationer, vilket också sker. Alexej Navalnyj och hans ”statsterrorister” är på sedvanligt sätt befriade sina demokratiska rättigheter.

Insändarskribenten har funderingar: Hur blir det om forskarna har fel, kommer då vissa triumferande sjunga ”Vad var det jag sa?” Tänk i stället om experterna har rätt, kan vi då slå oss för bröstet och ropa ”Underbart det var väl det jag visste”?

Jag lyssnade på tv-programmet Skavlan fredagen den 27/9 med Greta Thunberg som gäst. Vilken smart tjej. Vid förfrågan om hur hon bemötte kritiken från de indignerade populisterna blev svaret: "Jag kan inte lägga ner energi på sånt, det tar onödig uppmärksamhet från fokus."

Där har jag mycket att lära minsann. När vissa levnadsprofeter framhåller att fossilt kol överfört från jordskorpan till gas i atmosfären är bara av godo, då tillförd koldioxid löser världens matbrist revolterar mitt inre jag. Ekologi är intressant och när jag ånyo tar upp ämnet med böcker skrivna av ekologins gigant Edward O Wilson konstateras, det är inget i ekologin som förändrats, det är bara klimathotet och hoten mot biologisk mångfald som intensifierats.

Greta Thunberg bryr sig inte om ekologiska analfabeter. Angående Trump uttryckte hon till Skavlan: ”Jag visste att han skulle säga nåt.”

Det räckte. Så ska en slipsten dras.

Som insändaren konstaterar, klimatförnekare hittar vi i alla länder. I insändaren nämns förutom redan nämnda länder Kina och Brasilien. Naturligtvis finns skeptiker även hos oss, och de har alla demokratiska rättigheter i världen att försvara sin rädsla. Jag slutar som insändaren med en rak höger: Människan finner klimatförnekare bakom varje dörr som vetenskapen lyckas öppna.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare