Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Med en dåres envishet argumenterar jag för reglerad invandring

Barbro Sollbe ger i sin insändare 7/6 en i sammanhanget ingående redogörelse över förhållandena i Afghanistan, dessutom ett mäktigt försvarstal för en av de 9000 afghanska ungdomar vilka erhöll speciella uppehållstillstånd under valrörelsen. Visst kan man hålla med henne om att Taqi borde få stanna, personligen ser jag det som självklart efter de investeringar landet redan gjort i honom.

Varför då denna insändare? Osökt hamnade jag i P1:s morgonprogram där en utvisningshotad tonårsflicka från Bulgarien intervjuades. Hon har varit i Sverige fem år, talar flytande svenska, går på gymnasium. Hon hade kuraget att ange sina föräldrar som utnyttjat henne till tiggeri. Föräldrarna fick fängelse och utvisades. Nu står denna flicka inför samma öde. Vad händer henne i Bulgarien? Det finns 70 miljoner flyktingar i världen. Bland de värst utsatta länderna är Jemen som drabbats av krig, översvämningar, corona och svält. Hur många av våra invandrare är Jemeniter? Prioriteringar krävs och kommer krävas i asylärenden hur vi än resonerar. En sak många med mig säkert funderar över är kravlösheten avseende könsfördelning.

99,4 procent av de särbehandlade afghanska studenterna är män. Metoorörelsen har mycket att arbeta med avseende jämlikhet och fördelningskvot gällande flickor med avvikande nationalitet. Än en gång, visst har hon rätt Barbro Sollbe, ”Sverige skulle braka ihop utan våra invandrare”, jag skulle vilja utöka citatet med tillskottet vidgat kulturutbud. Samtidigt vänder jag på det hela. Sverige skulle riskera braka ihop av för stor invandring. Vilka blir de först drabbade om välfärdssystemen sviktar? Retorisk fråga kan tyckas. Inom Sveriges gränser tycks kriminella gäng tagit över hela stadsdelar utan att ordningsmakten förmår ingripa, medan unga flickor från Bulgarien och andra tiggare förbjuds vistas i vissa städer. Oscar Wilde träffar som vanligt huvudet på spiken. ”Det är lättare att tigga än att stjäla, men det anses finare att stjäla än att tigga”.

Med en dåres envishet argumenterar jag för reglerad invandring, de ekonomiska klyftorna behöver minskas och könsfördelningen hos nyanlända måste utjämnas. Om inte kommer landets kvinnor få besvär med oönskade ”spermadonatorer”, och politikerna bli tvungna fundera över hur man ska behandla delar av våra nyanlända och pensionärer framledes. Oscar Wilde har som vanligt orden jag saknar. ”Att uppmana fattiga till sparsamhet är förnedrande, det är som att råda en svältande att äta mindre”.

Slutligen hoppas jag nämnda ungdomar får stanna. Betydligt svårare att ta ställning till är elefanten i rummet, befolkningstillväxten i världen. Vi kanske kan vara så många som vi är nu, under förutsättning att vi lever på ett hållbart sätt. Går det att realisera i en värld som kräver evig tillväxt? SARS-COV-2 så liten den är ger oss chansen att tänka om, på samma sätt som en femtonårig flicka övertygade världen om forskarnas varning för konsekvenser av ökad koldioxidhalt.

Ove Lennström    

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare