Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare Mer pengar till landsbygden med "Avgift och utdelning"

Hur kan landsbygden bli vinnare i klimatomställningen? Ett klimatbidrag till varje medborgare med ökad andel till landsbygdsbor kan vara svaret. Landsbygden har redan förlorat mycket på den allmänna samhällsomvandlingen. Samhällsservicen krymper, arbetstillfällena minskar och avfolkningen tilltar.

Och nu är vi mitt upp i ännu en stor utmaning, nämligen klimatförändringen. En beboelig värld för våra barn och barnbarn kräver att vi lämnar fossilsamhället bakom oss. I klartext, antalet bensin- och dieselbilar måste kraftigt minska.

Även landsbygden måste bidra till omställningen men vi får i inte blunda för att här är förutsättningarna sämre eftersom avstånden är längre och kollektivtrafiken är bristfällig.

"Avgift och utdelning" kallas förslaget som ligger bakom idén om ett klimatbidrag. Tanken är att utsläpp av växthusgaser från vägtrafiken ska kosta mycket mer så att förorenaren får betala för klimatskadan. Men sedan ska hela intäkten betalas tillbaka i princip i lika delar till alla medborgare.

Klimatsvaret driver detta förslag och vill att en ökad andel går till landsbygd och ännu mer till glesbygd. Om avgiften är fyra kronor per liter bensin/diesel så skulle det innebära att en familj i glesbygd får en utdelning på nästan en tusenlapp varje månad. Över hälften av befolkningen skulle få mer tillbaka än de lagt ut i ökade drivmedelskostnader.

Men vilka bilägare är det som går back? Ja, försäljningen av stora dieseltörstiga SUV:ar ökar kraftigt, trots att alla i dag borde känna till att detta är ett riktigt klimatskadligt bilköp. Inte minst kring storstäderna är SUV:en populär (där ändå kollektivtrafiken fungerar väl).

Väljer man i dagens läge att satsa på en fossildriven jättebil så får man i så fall stå sitt kast. Men "Avgift och utdelning" skulle kunna ge en riktigt bra slant till dem som har medelstora bilar, eller för den delen, de som inte har någon bil alls. Så kan "Avgift och utdelning med landsbygdsprofil påskynda klimatomställningen.

Ingela Bollgren Hjertqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare