Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Min gode medvandrare – gläd dig åt både advents- och julljusen

Nu börjar adventstiden. Minst ett par veckor redan har det börjat sättas upp alla de varianter som finns av ljusslingor, stjärnor och girlanger i fönstren och runt och på husen. Kanske förståeligt detta år med så lång tid med mörkt väder.

Men det var nu detta veckoslut som det händer. Ljus på gång. Vad är på gång, vad är det egentligen vi uppmärksammar? Jo det ord vi använder advent betyder ankomst vilket tyder på att det är någon som kommer.

Vem kan man undra? Enligt vår kristna tradition så är det fråga om att hela adventstiden, de fyra söndagarna, är julens förberedelsetid. Det betyder att det är Herrens ankomst, det vill säga i klarspråk Jesus Kristus kommande i världen som både människoson och Guds son i samma person.

Och när vi sedan kommer fram till jul så är det Jesu födelse som är i centrum för den innersta meningen varför vi firar jul. Jesus är julens stora gåva.

Det kan vara bra att tänka på och vara medveten om den bakgrunden, när vi nu i framöver, kanske alla av oss, i våra hem tar fram ljusstaken med de fyra ljusen och andra ljus, kan vi tänka på ”Världens ljus” eller då vi sätter upp en stjärna i ett fönster så är det en påminnelse om att en räddare/frälsare blev sänd till vår värld, och att hans stjärna tändes av Gud över Betlehem. Det är julens ursprungliga ärende och lika aktuellt i advent och jul 2019.

Vi älskar dessutom att ha andra yttre symboler när det är advent och jul, som tomten, Kalle Anka på TV eller Karl-Bertil Jonssons julafton och vi ger varandra julklappar, vi äter julmat och vi har många andra traditioner som vi inte vill vara utan. Med tanke på julklapparna så finns det en bakgrund, kan det tyckas, till att vi fått den stora gåvan, Jesus, när vi sedan ger gåvor till varandra, våra närmaste och andra.

I samma anda att ge gåvor, inte då bara för att det är jul men det kanske hjälper oss att göra något konkret. Att dela med sig till dem som särskilt behöver både en värmande omtanke, sjuk- eller hembesök.

En konkret gåva som pengar, mat eller att öppna sitt hem för någon som känner sig ensam. Eller kanske det är att lyssna till, och vara nära någon som är orolig inför allt det som nu sker i samhället av oro.

Till sist, min gode medvandrare, gläd dig åt både advents- och julljusen. Sjung själv och med andra de glada sångerna.

Delta i de många advents- och julgudstjänsterna som hålls, både i våra kyrkor, och i radio och tv. Och naturligtvis försök också att få mycket tid att vara med dina nära i hemmets gemenskap.

"Hosianna Davids son, välsignad vare han, välsignad Davids son, som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden, Hosianna , Hosianna. Välsignad David son, som kommer i Herrens namn.” (psalm nr 105)

Med vänlig advents- och julhälsning

Roland Ericsson

pastor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare