Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mitt fokus är att värna både förskolan och skolan i Gävle kommun

Annons

Svar till "Utmattad pedagog": Det stämmer, precis som du säger, att Gävle kommun står inför stora utmaningar de närmaste åren. Utmaningar som inte bara vi, utan en majoritet av hela landets kommuner också står inför.

Detta grundar sig inte minst i ett demografiskt skifte där samhället har allt fler barn att försörja och allt fler äldre i behov av omsorg samtidigt som den arbetsföra befolkningen inte alls växer i samma utsträckning. Det är ett svårt läge men samtidigt något vi behöver förhålla oss till.

Jag vill också stämma in i ditt argument om att vi måste prioritera och värna om våra kärnverksamheter i dessa tider. Det budgetförslag vi i majoriteten lagt till bordet inför 2020 handlar därför om just detta. När vi är i större behov av skola och omsorg än någonsin tidigare så är det självfallet också detta vi måste lägga fokus på. 

I vårt förslag till 2020 års kommunbudget har vi bland annat utökat ramen för förskola och skola med 30 miljoner kronor. Under åren 2020-2023 investerar vi dessutom 1,6 miljarder kronor i förskolor och skolor för att möta dessa ökade behov.

För att klara av den kompetensförsörjning som krävs då förskolan byggs ut i hög takt och med en begränsad mängd förskollärare att tillgå så har vi prioriterat arbetet med att öka antalet utbildade barnskötare.

Vi jobbar även med att få fler vuxna i skolan. Under kommande år söker och medfinansierar Gävle kommun statsbidrag för 40 lärarassistenter i skolan, med syfte att kunna avlasta och underlätta för lärare med arbetsuppgifter som inte kräver en lärarlegitimation.

Under 2020 säkras också att vi i Gävle kommun kan ta emot statsbidrag på 40 miljoner kronor för en likvärdig skola genom vi väljer att freda grundskolan och elevhälsan i budgeten.

Vi vet alla att det de kommande åren är tuffa utmaningar som kommunerna kommer att stå inför men jag vill också understryka att våra prioriteringar är tydliga och mitt absoluta fokus handlar om att värna om våra kärnverksamheter, där både förskolan och skolan har en helt central roll för Gävles utveckling nu och i framtiden.

Evelyn Klöverstedt, L

ordförande utbildningsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare