Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När alla har ansvar så har ingen ansvar

Nu har vi möjligheten att granska alla de sprickor som har uppkommit i vårt land under decennier. Med vårt sparande under samma period till dessa kända lador frågar jag hur mycket har vi nytta av det i dag.

Visst, nu kan vi tryggt låna mer och öka vår statsskuld igen. Hädanefter behöver vi kanske spara ännu mera för att få lika bra förutsättningar att låna vid nästa kris igen. Den krisen som kommer i fotspår av coronan blir än värre.

Dessa "helikopterpengar" eller "digitala konfetti" kommer aldrig att rätta till det oansvariga styret i landet som mångt och mycket ledde oss till en otroligt sårbar situation.

Alla oansvariga beslut som har genomförts under åren av våra politiker orsakade i stort denna krisiga situation. Vi var minst förberedda på detta, ingen personal i vården, ingen skyddsutrustning för vården, ingen plan för denna situation. Alla fladdrade runt om och tittade, trodde, visste och de flesta hoppades.

Nu har man börjat utreda vem som bär ansvaret, vilka som har gjort vad, vilka som har gjort fel. Alla och envar skyller på någon annan: ”Nej men de har ansvaret över just denna bit, vi har delegerat över detta ansvar till dem.” ”Vi trodde att de här skulle sköta detta."

Man letar efter ansvariga även utomlands. För om politikerna har haft allt under kontroll hela tiden, så måste ansvaret ligga hos någon annan. Nu antyder politikerna och myndigheterna till och med att åldringarnas anhöriga inte tog rekommendationerna på allvar och möjligen besökte sina gamla anhöriga i början av virusutbrottet.

Nu ska kommissioner börja granska på svenskt vis, vem som kan vara skyldig till vad. Det lär ta några år tills saken är glömd, precis som utredningen av återinförande av tjänstemannaansvaret.

Som sagt, när alla har ansvar så har ingen ansvar.

Anja Perotie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare