Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När blir det vår tur i Norra Åbyggeby?

Under många år har vi i Norra Åbyggeby fått höra från Gästrike Vatten att vi snart står i tur för att få vatten och avlopp till hela vår by. Utan att något sedan händer.

Men så under våren 2019 kom faktiskt en informationsskrivelse till oss med innebörden att kommunen är skyldig att ordna med vattentjänster då man konstaterat att våra enskilda avloppsanläggningar till stor del är undermåliga. Bland annat tvingades man periodvis stänga Forsbybadet på grund av detta.

Man lovade mer information under hösten 2019, varför hoppet tändes hos oss boende i byn att äntligen få den här frågan löst. Men ingen mer information kom trots att året gick till ända.

Så – daterat maj 2020 – kom ny information. Nu saknas helt plötsligt vatten. Nu klarar helt plötsligt avloppsreningsverket i Gävle inte en anslutning hos oss. Nu måste utbyggnads- och anslutningsplanen helt plötsligt revideras. Nu får vi veta att vi helt enkelt inte alls vet när vi kan få den här frågan löst här ute.

Sen läser vi i dagstidningen om alla utbyggnadsplaner för bostäder man har inom kommunen. Parkeringsytor på Sätra, parkområden i stan och nu senast en helt ny stadsdel med cirka 1 500 bostäder vid teknikparken. Med byggstart 2022!

Varifrån kommer det vattnet? Till vilket reningsverk går det avloppet?

Snälla, var ärliga och tala om för oss varför vi egentligen ständigt puttas nedåt i kön för vatten och avlopp. När blir det vår tur?

Hoppas på svar gör

Lars Färdigh

Ännu ett inlägg i debatten om vatten i Åbyggeby

Vi i Åbyggeby har blivit satta åt sidan många år nu vad det gäller kommunalt VA. Redan 2007 så skrevs det i GD om utbyggnad av VA, men nu 13 år senare så skyller dem på vattenbrist det räcker inte åt 250-300 hushåll här ute. Nu till det komiska en gång i veckan så får man läsa om att det ska byggas både här och där då undrar jag, ska inte dem stackarna ha något vatten i sina bostäder för Gävle kommun och Gästrikevatten säger att det råder vattenbrist.

Nej ta nu och lägg korten på bordet och tala om varför ni inte vill dra ut kommunalt VA och göra cykelbana åt oss i Åbyggeby vi är ju också med och betalar skatt. Och alla dessa byggnationer som görs nu fanns då inte med 2007 så det är bara att inse Gävle kommun ni struntar fullständigt i oss. Gästrikevatten har även skrivit i ett mail att dem har stoppat nybyggen på grund av vattenbristen. Så vem kan man lita på. Information om att det inte skulle bli någon utbyggnad av VA gick de inte heller ut och informerade om utan det var det en bybo som hade luskat fram så inte ens det klarade de av. Vi förväntar oss ett svar från berörda parter det är er skyldighet för det är vi som betalar era löner.

En Åbyggebybo

Svar direkt:

Vi förstår att det känns orimligt att behöva vänta längre innan ni kan ansluta till kommunalt vatten och avlopp i Norra Åbyggeby. Precis som ni skriver så ligger Åbyggeby med i Gävle Vattens 10-årsplan men vi kan idag inte lämna besked om när utbyggnad kan komma igång och anslutning ske.

Innan ett område kan anslutas kommunalt VA är det många förutsättningar som ska vara uppfyllda och beslut som ska fattas. Prioriteringen av ordningsföljd av områden för utbyggnad av kommunalt VA utgår från den Utbyggnads- och anslutningsplan som fullmäktige i Gävle kommun beslutade 2016.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i februari 2019 att kriterierna enligt 6 § lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster i Åbyggeby är uppfyllda. Det gör att det nu finns ett underlag för att parallellt med ökad vattenmängd påbörja teknisk utredning och planering för en utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.

De senaste åren har Gävle Vatten haft fokus på att öka mängden vatten och även på att öka kapaciteten att rena avloppsvatten. Situationen för vattenförsörjningen i Gävle är sedan flera år ansträngd och vi har brist på vatten trots åtgärder. Det begränsar möjligheterna att bygga ut och ansluta fler.

Vi följer inte tidplanen i den beslutade Utbyggnads- och anslutningsplanen och den behöver revideras. Livsmiljö Gävle har uppdraget, och när den nya planen är beslutad kommer vi att återkoppla till er för att informera om hur arbetet fortskrider.

Har ni frågor är ni alltid välkomna att kontakta Gästrike Vatten och Livsmiljö Gävle.

Hälsningar,

Gästrike Vatten och Gävle kommun, Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare