Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När det gäller koldioxid är verkligheten mycket mer komplicerad än så

Söndagen 8/12 visade SVT ett nyhetsinslag där "totalbytet" kol i svensk skogsmark redovisades via årsvisa stapeldiagram. Totalbytet avser nettoresultatet från fotosyntes/respiration. Resultatet från 2019 pekade på en ynkligt liten stapel jämfört med övriga årsstaplar.

Orsak okänd, men kan bero på svampars nedbrytning av organiskt material i näringsfattiga skogar, men kan också vara resultatet från torråret 2018. Frågan är, kan vi som signaturen Sansad uttrycker det i insändaren GD 10/12 hålla med honom: "Det är inget nödläge".

Sansads entusiasm grundar sig på det faktum att koldioxiden är den viktigaste komponenten i det globala kretsloppet. Inledande inslag visar dock att verkligheten är betydligt mer komplicerad. Visst är skördarna större söderut men det beror inte på koldioxidhalten, utan på att växter är anpassade till klimatet och nyttjar olika fotosyntessystem.

Hos vårt vete och andra växter i vårt klimat följer koldioxidfixeringen en C3- eller pentosfosfatcykel, medan växter typ soja som växer på sydligare breddgrader reducerar koldioxid enligt C4-cykeln, en dikarboxylsyracykel. Det stoppar inte där utan motorn hos växterna, klorofyllkoncentrationen per ytenhet, är klorofylltätare i skuggadapterade växter än i ljusadapterade. I stark torka tenderar växterna dessutom att stänga klyvöppningarna.

Hur rimmar det med insändarens bättre torktolerans vid högre koldioxidhalt? De här små inläggen visar hur komplicerad koldioxidassimilationen är. Men Greta Thunberg låter sig inte förledas in på dygdens avvägar. Hon konstaterar lugnt: De heterotrofa organismernas fossila energibehov måste kompenseras av de autotrofas kolsänkor för atmosfärisk balans.

Dagens mätmetoder möjliggör noggranna mätningar av koldioxidhalten, och uppvisar en stegrande sågtandad kurva, en kurva med tiden som abskissa och koldioxidhalten som ordinata. Halten har i dag passerat oroväckande 400 ppm.

Läser i Sansads insändare att 500 forskare har skrivit till FN och signalerat "det är inget nödläge". Förmodar att minst lika många forskare argumenterar för motsatsen. Greta har nog läget under kontroll och har troligen uteslutit alla fossiliserade forskare. Så Sansad, lyssna på Greta, hon erbjuder det mest sansade alternativet.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare